Nie chcę, ale pomarudzę...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A było już tak dobrze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - choć spodziewałem się prędzej czy później takiej odpowiedz od kolegi... już mieliśmy tu na forum wymianę zdań w kwestiach dzielenie się wiedzą, doświadczeniem. pomocy innym, itp. i wiemy, że mamy trochę inne podejście... jednak każdy może mieć podejście jakie chce - szanuję to i nie mam nic przeciwko... i tak jestem wdzięczny za wcześniejszą chęć pomocy i przekazane sugestie...
Oczywiście wiem, że mogę podjechać do kogoś, żeby to mi zrobił i sam nie muszę tego umieć robić... to jest najłatwiejsze rozwiązanie (choć nie koniecznie w obecnej sytuacji pandemicznej)... Pewnie "Każdy" z UCDS`em mi to ogarnie bez problemów - ja niestety nie mam jeszcze UCDS`a... Jak sobie nie poradzę, to pewnie tak zrobię... choć tych prawdziwych "speców" (w dobrym znaczeniu tego słowa) nie ma mimo wszytko za dużo... i do "kogoś" pierwszego z brzegu nie chciałbym jechać... wiecie - zaufanie, doświadczenie i te sprawy... ale na szczęście mam tu kogoś takiego...
Jednak tu chodzi o coś innego, żeby trochę "pogrzebać w aucie" (kiedyś to były klucze a teraz komputer), oderwać się od rzeczywistości, zająć czymś innym - hobby, "pobawić się" (każdy facet to przecież duże dziecko), podyskutować i przebywać z innymi ludźmi, którzy podobnie działają, wymienić poglądy, doświadczenie, wiedzę, nauczyć się czegoś, rozwinąć, nie iść na łatwiznę,... mogę tak długo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ogólnie stwierdzenie "doktoryzować" jest tu bardzo trafne - jest to znana cecha lub nawet zboczenie inżynierów... czy zła, czy dobra? hmm, ja uważam, że dobra, bo lubię znać dogłębnie temat, którym się zajmuje, dla własnej przyjemności, satysfakcji i chęci poznania nowych dziedzin... Gorzej jak trzeba kupić żelazko - bo bez kilku godzin "doktoryzowania się" w temacie żelazek się nie obędzie
Takie "krótkie" OT (tak, wiem, moja zła cecha - nie umiem krótko
A wracając do tematu, żeby nie było, że nabijam sobie posty bez rzeczowych informacji.
Zmiana wartości Y z "0" na "1" (IGS z CGEA 1.3 na C1MCA) w
7D0-06-01-xYxx
powoduje, że Sync po otwarciu drzwi pozostaje włączony cały czas (do momentu zamknięcia zamków auta) i przestaje działać przycisk "Power" na panelu radia. Choć po zamknięciu zamków, gdy Sync się wyłączy - ekran też się całkowicie wyłącza (czyli teoretycznie tak jak powinno być)
Dokładnie taki sam efekt (łącznie z całkowitym, natychmiastowym wyłączeniem ekranu) uzyskuje po ustawieniu wartości Y z "7" na "F" (Illumination Power Transitiions (IPT) z enable na disable) w
7D0-08-02-xzxx-xYxx-xx
(akurat w tym jednym bloku, w tej komórce "F" oznacza wyłączenie wszystkiego, gdzie przeważnie wszędzie "0" oznacza wyłączenie wszystkiego)
W obu przypadkach wszystko powyżej 7D0-06-01 mialem wyzerowane... I nic to nie dało...
Śmiem twierdzić, że może w moim przypadku ten ekran musi się tak delikatnie świecić, a raczej bym powiedział tlić... Może mój Apim 3.4 tak ma, albo jeszcze coś jest nie tak w początkowych ustawieniach. Nie chce mi się przekładać ponownie poprzedniego APIM, żeby sprawdzić - czy przypadkiem tak samo nie było... Dodam, że ekran wyłącza się całkowicie jak BCM odetnie po kilkunastu minutach zasilanie do urządzeń w kabinie - oszczędzanie energii. Wiec nie ma strachu, że aku się rozładuje.
Podsumowując, aktualnie mam takie ustawanie i oprócz tlącego się ekranu przez kilkanaście minut po zamknięciu auta, wszytko działa mi prawidłowo:
7D0-08-01-0000-0000-00
7D0-08-02-0000-0700-00
7D0-09 - wszędzie "wyzerowany"
Pozostałe ustawienia są skopiowane 1:1 z Apim 3.0 (które było programowane akurat przez dobrego specjalistę), w tym:
7D0-06-01-x0