Temat: [Focus 2014-2018] Sync 2 zamiana na Sync 3
View Single Post
Stary 12-05-2020, 16:41   #868
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Sync 2 zamiana na Sync 3

Tak jak kolega pisze. Każda z tych wtyczek z tzw. wajchą, posiada z czoła na części „wtyczkowej” taki mały zatrzask - ząbek. Żeby tego nie uszkodzić, wystarczy delikatnie małym płaskim śrubokrętem uwolnić wajchę, podważając od dołu od złącza w górę. Tylko z czuciem. Nie trzeba tu używać żadnej dużej siły. Jak już wajcha wyskoczy z zatrzasku, zwyczajnie chwytasz ją i ciągniesz ku górze a wtyczka sama zacznie wychodzić ze złącza. Rozpinałem już setki razy takie wtyczki i jeszcze nie zdażyło mi się nic ułamać.

Natomiast jeśli chodzi o dokładanie pinów do samej kostki, to większość z nich posiada z przodu zabezpieczenie na zatrzask. Ja zwykle podważam go cieniutkim płaskim śrubokrętem do serwisowania telefonów. A jeśli zabezpieczenie jest głębiej to zwykle można go wypchać od strony kabli czymś cienkim i sztywnym. Idzie raczej bez problemu, nic się nie powinno wyginać ani niszczyć. Jeśli chcesz następnie wyjąć pin, to jest on również na zatrzasku. Pin posiada wygięty kawałek blaszki który zaskakuje w środku kostki. Tutaj wystarczy szpilka lub igła by zwolnić tą blokadę i pin elegancko wysunie się z kostki bez uszkodzeń.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 12-05-2020 o 16:54
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem