Odp: 2.o Di Odcina zapłon podczas jazdy
Ja kupuję części w zaprzyjaźnionej hurtowni i zawsze jak się spytam o szczegóły, to sprawdzają u importera i mi mówią. Bo pompę wody jak się kupuje z metalową obudową (z tym deklem z króćcem) to na obrazku nie widać wirnika - czy plastikowy, czy metalowy. Chyba to była pompa SKF, ale już nie pamiętam.
Pompa serwa to już inna skala wydatku - jeżeli jest sucha i nie tylko nie cieknie, ale nawet nie ma śladów zaparowania oleju, a wieloklin jest ładny - to bym zostawił. Co prawda taka pompa po dużym przebiegu - nawet suchuteńka - ale jak się ją ruszy, to może zacząć ciec. Tak było u mnie. Ale koszt zakupu spory...
Płyn do serwa to jest po prostu olej do skrzyń automatycznych - tu będzie dobry każdy karminowy (czerwony). Pasek pompy wody/serwa tylko oryginał z ASO - naprawdę warto, a koszt nieduży. Jaki finansowy horror przeżyłem w Szwecji, kiedy strzelił mi w trasie niezbyt stary zamiennik - to nikt by nie uwierzył.
Skoro to Tourneo - to chyba ma tylne ogrzewanie - lepiej nie spuszczać całego płynu z układu, po prostu spuścić tyle ile trzeba do wymiany pompy, potem dolać świeżego. Bo razem to jest ponad 13 litrów i trzeba układ uzupełniać potem przez miesiąc. Masakra.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 13-05-2020 o 21:54
|