Większość poniższych informacji zawarłem już w wątku o mdyfikacjach i konfiguracjach w MK5 -
https://forum.fordclubpolska.org/sho...postcount=5169, jednak tamten wątek jest już bardzo długi i nie wszyscy szukający info o Fusion HEV/PHEV są w stanie przez niego przebrnąć, więc kluczowe info wrzucę także tu - jako, że wątek zdecydowanie bardziej "na temat".
Od pewnego czasu walczę z tematem braku wyświetlania znaków drogowych na liczniku mojego Fusiona Energi (PHEV) poliftowego mimo, że wszystkie "niezbędne "graty" są jak najbardziej "na pokładzie". W końcu to wersja PLATINIUM...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W celu finalnego uporania się z problemem kupiłem sobie licznik EU z hybrydy - dostępny był jedynie przedliftowy FS7T-...-BNB. Kupiłem licznik "testowy" - z potłuczoną szybką, a i tak kosztował sekstylion monet...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem tak, ponieważ od dłuższego już czasu wiadomo, że aby był język polski w Fusionach Hybrid/Energi poliftowych, ogrywa się do ich licznika soft EU FS7T-...-BNB albo KS7T-..._BNB. Softy te można sobie ogrywać "albo ten albo ten" - z tego wniosek, że licznik EU przedliftowy też powinien dać się ograć niezbędnym dla mnie softem KS7T.
Założenie okazało się jak najbardziej prawdziwe - znaki drogowe wreszcie się pojawiły. Do tego i na przedliftowym sofcie FS7T-...BNB (wtedy nie było wizualizacji TPMS - przedliftowy soft EU nie ma tej wizualizacji) oraz były nadal po ograniu tego licznika softem KS7T-...-BNB (wtedy wizualizacja TPMS wróciła - poliftow soft EU już ją ma).
Czyli brak wyświetlania znaków drogowych na licznikach USA (mimo ich ogrania softem EU) spowodowany jest inną zawartością eeprom w licznikach USA i EU. Tak więc temat jest do ogarnięcia.
Dodatkowo dzisiaj postanowiłem sprawdzić, czy w Fusionie HEV/PHEV "po pierwszym lifcie (2017-2018 ) ruszy europejski ogranicznik prędkości.
Wymieniłem sobie klawisze tempomatu ACC na takie z ogranicznikiem prędkości i wszystko skonfigurowałem.
Niestety w Fusion HEV/PHEV "poliftowym" USA ogranicznik prędkości nie rusza.
Z oczywistych względów ("stara" kamera i "stary" radar ACC) nie mjaą prawa ruszyć też "inteligentny tempomat adaptacyjny" i "inteligentny ogranicznik prędkości"... Nie wspomnę już o "utrzymywaniu w środku pasa ruchu"...
Na koniec jeszcze fotka jak "bogato" potrafi wyglądać licznik w Fusion Energi USA...
BTW - proszę się nie śmiać z przebiegu w "liczniku testowym"... UCDS zupełnie nie ogarnia tej kwestii dla liczników hybryd... Niestety... Eepromu też nie ogarnia... Niestety...