Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 19-05-2020, 09:00   #464
marsag
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

Kilka uwag i obserwacji po samodzielnie zrobionej przeróbce europejskiej hybrydy...nawiązuję to obserwacji, które już się pojawiły. Przeróbka obejmowała wymianę centralnego głośnika na Hertza, oraz głośników w drzwiach przednich na serię Hertz CPK 165 wraz z wygłuszeniem..

1) Już samo wygłuszenie powoduje że ANC zaczyna świrować przy przełączaniu z trybu elektrycznego na beznynowy...wyłączyłem go ...nie zauważyłem znacznego zwiększenia poziomu głośności a mam stały poziom dźwięku niezależnie od tego w jakim trybie jadę
2) Faktycznie otwarcie góry jest konieczne, ale najlepszy efekt pojawił się jak wymieniłem również wszystkie głośniki w drzwiach i zacząłem testować tryb surround, który przy oryginalnych głośnikach działał tragicznie. Hertze przyniosły sporo góry i dołu (aż trochę za dużo na bardzo niskich częstotliwościach), środek może być (mam mocno podbity w eq)
4) Tweeter i woofer mają oddzielne kable z przodu, także na razie nie stosowałem żadnych zwrotnic. Są różne wersje instalacji na etis, ale sync2/sync3 sony premium na drzwiach przednich ma rozdzielony sygnał
5) Hybrydy nie mają subwoofera z tyłu, zamiast którego są wsadzone dwie elipsy (chyba 6x9), to będzie kolejny etap jak cokolwiek z nich wyciągnąć, na razie nie mam pomysłu, zacznę od wyciszenia bagażnika, ale cudów się nie spodziewam.

Generalnie sporo pracy i zabawy...efekt hmm, nie do końca taki jakbym chciał, ale duża poprawa w stosunku do brzmienia oryginalnego, przede wszystkim zaczęło się dużo więcej dziać w górze i środku, szczególnie w trybie surround, gdzie ciekawie zaczęły współpracować tweetery z centralnym.

Ostatnio edytowane przez marsag ; 19-05-2020 o 11:18
marsag jest offline   Odpowiedź z Cytatem