Temat: [Mondeo 2014- ] Wypalanie DPF -objawy
View Single Post
Stary 19-05-2020, 14:16   #356
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF -objawy

Witajcie. I ja podepnę się pod ten temat, chociaż mam Focusa ale z tym samym silnikiem 150km DW10F. Co ostatnio zauważyłem (a mam interfejs bt i forscana lite podpiętego na fonie podczas jazdy): po trasie do Katowic - około 200km, odczyty miałem następujące: load: 96%, soot 91%. Spodziewałem się więc wypalania. Dziś ruszyłem w krótką 20km trasę, a że mieszkam w terenie górzystym, najpierw mam z górki, potem pod górę serpentyny, przełęcz i znów z górki a później już w miarę prosty teren. I tak jak się spodziewałem - wypalanie zaczęło się gdy zacząłem jechać pod górkę. Load spadło do 10%, soot tez ładnie leciało w dół, aż dojechałem do przełęczy, potem z górki i wygląda na to że wypalanie zostało w jakiś sposób przerwanie na poziomie load: 10%, soot: 45%. Czemu tak się stało? Obciążenie silnika spadło do zera i temperatura wydechu również? Później jeszcze load lekko spadło do około 5% ale soot stało w miejscu. Spróbowałem zrobić więc taki myk, że niedawno wskoczyłem na express i chciałem wymusić by dokończył dopalanie. Nic takiego jednak się nie stało. Jechałem na 4 biegu, 2500obr i nic. Obecnie mam load na poziomie 25% a soot 65%, i zastanawiam się czy wszystko działa poprawnie... Błędów brak. Pewnie jak znów się zapełni, rozpocznie kolejne wypalanie. Zastanawiam się tylko dlaczego soot zeszło tylko do 45%. Wcześniej leciało na 18% jak jechałem bez przerwy po drogach lokalnych z obciążonym silnikiem. Dodam że wykonałem jakiś czas temu wypalanie statyczne DPF. Od tego czasu do tego dzisiejszego wypalania zrobiłem około 700km. Ciekawa sprawa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem