View Single Post
Stary 19-05-2020, 23:16   #21
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Sync3 - nowy "starter", wyświetlanie logo stacji radiowych

Cytat:
Napisał Filon69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy te "komplikacje" wynikaj ze wspólnej magistrali SPI?...
Nie są to "komplikacje" nie do przejścia. Chodzi o to, że publicznie dostępna biblioteka do MCP2515 zakłada istnienie jednego takiego interfejsu.
W Nano też potencjalnie można podłączyć więcej niż jeden moduł - w końcu na magistrali SPI może "wisieć" wiele modułów. Aktywny jest zawsze ten wybrany przez CS. Więc nie tu problem.
Jakiś tam poziom wyzwania stanowi stworzenie kolejnych bibliotek do obsługi kolejnych modułów MCP2515 i uruchomienie tego wszystkiego by chodziło niezawodnie. Da się zrobić, ale trzeba na to poświęcić trochę czasu...
A tego jest mało... W końcu "dość szybko..." Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zbliżam się do 70-tki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nie chce mi się poświęcać czasu na "wywarzanie otwartych drzwi"...

Na razie temat "routera ramek RDS" odłożony "ad Kalendas Graecas"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak Sławek @orion512 trochę się "obrobi", to ma zaprojektowaną przez siebie płytkę z 2x CAN nie wykorzystaną do pierwotnego projektu... Być może razem kiedyś wrócimy do tematu.

A teraz do meritum: "co nowego słychać w temacie".

Otóż po uruchomieniu dość efektownego "startera" dla Sync3 przeszedłem do tematu "startera" dla liczników z rodziny Mondeo MK5/Fusion USA/Edge.

Pisałem w dziale Mondeo, że uruchamiam rozpoznawanie znaków drogowych (TSR) w liczniku od mojego Fusiona Energi (PHEV) poliftowego USA.
Aby to popchnąć do przodu potrzebowałem "startera" takich liczników "na stół". W szczególności z poprawnym wyświetlaniem na stole przebiegu zapisanego w liczniku. Jest to bardzo istotne dla usprawnienia "zabaw z eeprom". Jeśli to działa to nie trzeba biegać do auta by sprawdzić "czy się czegoś nie popsuło modyfikując eeprom"

No to są pierwsze i niezbędne rezultaty tej pracy:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak widać przebieg się ładnie wyświetla.

Jest jeszcze oczywiście "milion awantur o to, że się coś popsuło"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Namierzanie ramek CAN od poszczególnych "awarii" jest bardzo pracochłonne i idzie powoli...
No ale "powoli do przodu" to zawsze bliżej celu!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-05-2020 o 23:46
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem