Temat: [Mondeo 2007-2014] Sterowanie na kierownicy nie działa
View Single Post
Stary 20-05-2020, 10:57   #59
wojciech.k
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Sterowanie na kierownicy nie działa

Cytat:
Napisał koszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mondeo mojej zony nie działał tempomat, tzn nie zawsze sie załączał. Przyczyna byly zasniedziale i właściwie juz przerwane kabelki idace we wiazce do komputera ktory jest w lewym przednim nadkolu. Jest tam takie ferelne przejscie slabo zabezpieczone w blasze ,ze przewody sie zaginaja, pęka izolacja i przewody sniedzieja. Natrafilem na to przy okazji naprawy slynnego kabelka od inteligentnego ladowania przy alternatorze.
Cześć, przelutowałem już licznik, płytki sterujące kierownicy, wyczyściłem styki. Jednak tempomat nie zawsze się włącza i czasami sam się wyłącza, a przycisk do góry raz działa raz nie, ale wątpię, że jest to dalej problem z licznikiem lub płytkami sterowania. Komputer sypie też błędami:
U0416 - Nieprawidłowe dane uzyskane z VDM,
U0155 - Utrata łączności z modułem sterującym tablicą rozdzielczą. Czasami też kontrolka alternatora świeci się parę sekund po włączeniu auta. Jak dojść do tej wiązki/wiązek? Co trzeba odkręcić/odchylić? Masz może jakąś instrukcję wideo lub jakąkolwiek gdzie tego szukać?
wojciech.k jest offline   Odpowiedź z Cytatem