Temat: [Mondeo 2007-2014] Luzy elektrycznego fotela
View Single Post
Stary 25-05-2020, 22:39   #234
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: Luzy elektrycznego fotela

Uważajcie, bo tulejki które są w sprzedaży są źle wykonane i każdy kopiuje ten sam zły projekt.

Tulejki są za grube i za wąskie..

Oryginalnie czerwona tulejka jest zaciśniętą w otworze ramy fotela a śruba która przez nią przechodzi ma kołnierz (dystans) cieńszy niż grubość tulejki po to żeby po dokręceniu śruby do ramienia regulacji mogła się ono obracać razem z ramieniem w tulejce bez użycia siły.
Zasada jest taka sama jak górny uchwyt pasa - śruba jest dokręcona do słupka ale uchwyt się luźno obraca.

Ponieważ dorobione tulejki są za grube to są ściskane między śruba a ramieniem, więc kiedy ramię się obraca to robi to razem z tulejka.
Do tego tulejka jest za wąska więc śruba nawet w nią nie wchodzi. Wg sprzedawcy należy śrubę wcisnąć, więc śruba jest wprasowana w tulejkę, czyli tym bardziej śruba rusza się z tulejka.

Wg sprzedawcy takie było założenie, ale wg mnie po prostu było źle zmierzone.
Dlaczego? Dlatego że twarda śruba wyrabia po pewnym czasie twarda ale cieniutką czerwoną tulejkę a potem miękka stal ramy fotela.
Założenie powinno być takie że twarda śruba powinna pracować w twardej stalowej tulejce a przy tym rozwiązaniu twarda tulejka dalej wyrabia miękka stal ramy fotela a trzeba pamiętać że otwór już trzeba powiększyć do 16mm więc jeśli bardziej się wyrobi to już kolejnej opcji nie ma.

Tulejki powinny mieć średnicę wewnętrzna otworu około 14.1mm, a te które kupiłem miały 13.8.
Warto, jeśli możecie zmierzyć śruby, bo jest minimalna różnica w ich średnicy.
Grubość tulejki powinna mieć max 3.5mm a moja miała chyba 3.8mm.
Można to osiągnąć przez zrobienie cieńszego kołnierza, np 0.5mm zamiast 1mm.
Ponieważ grubość ramy jest minimalnie różna to można po wciśnięciu tulejek spróbować skręcić ramię i ruszyć. Jeśli jest opór to można wyszlifować ramę z tulejka od środka aż ramię będzie się lekko ruszało.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem