Temat: [Escape - Kuga USA] Fordpass czy udało się komuś aktywować
View Single Post
Stary 27-05-2020, 00:42   #80
swiety
ford::beginner

Imię: Miłosz
Model: Escape + EDGE ST + Raptor 23 + Transit Custom
Silnik: ecoboost 2.0 + 2.7 + 3.0 + ecoblue 2.0
Rocznik: 2017 + 2019 + 2022 + 2022
Domyślnie Odp: Fordpass czy udało się komuś aktywować

Mi się udało aktywować usługę - mogę zdalnie odpalić i otworzyć auto jednak sam HOTSPOT nie działa - na stronie plusa wyrzuca info "Kraj rejestracji pojazdu nie jest zgodny z krajem użytkownika"

Pomimo kilkukrotnemu żądaniu aktualizacji danych dalej nie ma dostępu do internetu - foto w załączeniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy ktoś ma jakiś pomysł czemu to nie działa ?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"Zważywszy na sytuację epidemiologiczną w kraju" zrobiło się sporo czasu do zagospodarowania...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie tylko u mnie, ale także u dysponentki Forda Escape 2019 z TCU zamienionym na EU - co opisane jest tu: https://forum.fordclubpolska.org/sho...2&postcount=28

Ponieważ założone TCU było przystosowane do realizacji hotspota WiFi, więc od dawna miałem zamiar zabrać się z uruchomienie tej funkcjonalności.

Aby móc to zrobić, trzeba móc założyć konto w usłudze "intenet w samochodzie": https://www.plus.pl/internet-w-samochodzie

Na założenie konta pozwala FordPass Connect, jeśli zauważy, że TCU ma mozliwość realizacji hotspota WiFi. Tam pojawia się stosowny "guzik" uruchamiający przeglądarkę z możliwością założenia konta.
Aby sprawdzić (po wymianie TCU na EU) czy jest sens "podejmować walkę", warto wejść na stronę https://www.ford.eu/wifi i NIE NACISKAĆ POLSKIEJ FLAGI (!) - bo ta "prowadzi w buraki"!. Najlepiej wybrać jest Niemcy - pojawi się okienko do wprowadzenia VIN i przeprowadzenia weryfikacji czy auto ma TCU z funkcją hotspotu.

Na "przypisanie" się zamienionego TCU EU do naszego auta potrzebny jest czas - co najmniej kilka dni. Dopiero po tym czasie próby mają sens.

Ja "z radością zostałem poinformowany, że moje auto zgodne jest z FordPass Connect i można w nim uruchomić Internet"...

Tak więc założyłem konto w owej usłudze "internet w samochodzie" - i tu zaczynają się "schody"! Mimo "pandemii" konto wymaga aktywacji polegającej na OSOBISTYM zgłoszeniu się w wybranym SPOŚRÓD SALONÓW WSKAZANYCH na stronie Plusa z pierwszego linku powyżej (na dole po prawej "Lista punktów sprzedaży, gdzie możesz zweryfikować swoje dane aktywacyjne z dowodem tożsamości"). "Najśmieszniejsze" w tym wszystkim jest to, że jest to wymóg z ... "ustawy antyterrorystycznej"!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co ma piernik do wiatraka wiedzą jedynie twórcy takiego prawa jak "ustawa o specjalnym traktowaniu liczników samochodowych" i tym podobnych perełek...

Tak czy inaczej udało mi się ten wymóg spełnić i aktywować owo konto (sporo czasu spędziłem na rozmowach z licznymi "hotline'ami"...).

Dalej poszło już "z górki" - po ponownym podłączeniu się poprzez FordPass i mogłem "powiązać" auto z moim kontem w usłudze i aktywować 3-miesięczny okres próbny z pulą 3GB transferu. Poniewać (jak widać wyraźnie na stronie Plusa z pierwszego linku), ceny za ten "internet w samochodzie" są zaporowe (279zł na roczną aktywację z transferem 100GB... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) ten okres próbny będzie zapewne jedynym okresem w moim (a raczej mojej córki) przypadku...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak czy inaczej był temat - jest rozwiązanie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
swiety jest offline   Odpowiedź z Cytatem