Temat: [Mondeo 2007-2014] Klimatyzacja nie działa
View Single Post
Stary 27-05-2020, 16:36   #447
seewcio
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4; S-Max MK1
Silnik: 2.0TDCi; 2.0TDCi
Rocznik: 2008; 2006
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pouczające. A mógłbyś spytać tego Pana z ASO, albo tego najlepszego speca od klimatyzacji w Twoim regionie jakiego typu jest sprzęgło kompresora klimatyzacji w Mondeo MK4 i do czego służy?
Nie wiem w jakim celu zadałeś takie banalne i niegrzeczne wręcz pytanie... Musiałbym odpisać równie niegrzecznie i może niezgodnie z regulaminem, więc uznajmy, że nie było tego pytania...

Rozumiem, że jesteś mega obeznany, więc proszę po prostu odpowiedz na moje pytanie, to chyba niewiele..., chyba że jak kilka osób ma tutaj furę, w której ustawia na LOW i sprężarka pracuje cyklicznie, to uznajecie to większością głosów za prawidłowość... W takim układzie nie musicie odpowiadać na moje pytanie i użytkujcie dalej swoje klimy z przekonaniem, że Wam działają prawidłowo... Ja znajdę usterkę w swojej, potrzebuję tylko skądś pożyczyć na tę chwilę sprawnego czujnika wysokiego ciśnienia, żeby jego wykluczyć...
Swoją drogą, mam przyjaciela, który ma S-maxa z tym samym silnikiem w tym samym roczniku co ja. On też miał problem z klimą, która wiecznie się załączała i wyłączała i w upalne dni po prostu była o tyłek rozbić. W ASO, w którym naprawił i do którego też dzwoniłem ostatnio, mechanik jasno powiedział, że sprawny układ klimatyzacji ma załączyć sprężarkę i nie wyłączać jej dopóki w kabinie nie osiągnie zadanej temperatury, a jeśli jest ustawione na LOW, to ma chłodzić dopóki sami nie wyłączymy jej, albo silnika... U niego naprawili i od zeszłego lata działa prawidłowo. Byłem w zeszłym tygodniu u Niego i sprawdzaliśmy specjalnie, czy pracuje cyklicznie. Nie pracuje cyklicznie. Pracuje non-stop i dzięki temu chłodzi jak należy, a nie , że ja jadę 140km/h i mi przez nawiewy przez 11 sek. wlatuje ukrop, a przez kolejne 33 sek. sprężarka nie zdąży zrobić prawidłowego ciśnienia, żeby zaczęło chłodzić, bo znowu się wyłącza. Jak Wam tak działa i uznajecie, że to u Was jest dobrze, więc i u mnie też, to powiem Wam, że się mylicie i to grubo... Na chłopski rozum, to przecież oczywiste, że tak nie powinno być...

Ostatnio edytowane przez seewcio ; 27-05-2020 o 16:43
seewcio jest offline   Odpowiedź z Cytatem