Cytat:
|
Nie wiem z jakiego powodu zakwalifikowałeś moje pytanie jako niegrzeczne. Cóż, muszę się chyba pogodzić z faktem, że nie poznam odpowiedzi, a miałem nadzieję, że skoro masz kompetentnych fachowców, to...
Chociaż w sumie to sam nie wiem, na co liczyłem, skoro po konsultacjach z "najlepszymi" fachowcami od klimatyzacji Ty zadajesz pytania na forum. Przecież już powinieneś mieć dawno usterkę naprawioną.
|
Pytanie było tak banalne, że uznałem, że pijesz do czegoś...
Sprzęgło sprężarki klimatyzacji jest elektromagnetyczne i służy do załączania sprężarki. Otwórz klapę, zlokalizuj sprężarkę i niech ktoś załącza i wyłącza klimę, a ty obserwuj koło pasowe i zewnętrzny talerzyk. Zrozumiesz wtedy jak to działa.
Konsultacja z fachowcami, to nie jest znalezienie i usunięcie usterki... Mam nadzieję, że odróżniasz te dwie rzeczy. Fachowcy są w stanie Ci powiedzieć, jak coś powinno prawidłowo działać, ale oczywiście nie powiedzą Ci co jest popsute i jak to usunąć, bo to po pierwsze wróżenie z fusów, a po drugie oni na tym zarabiają pieniądze, więc nawet niegrzecznie byłoby ich dopytywać co sprawdzać i jak usuwać usterkę... Nie mam w tej chwili na tyle pieniędzy, żeby oddawać samochód fachowcowi, bo będzie wymieniał po kolei i na koniec zapłacę za każdą wymienioną rzecz, nawet jeśli nie było trzeba. Każdy wie, że to tak działa... Oni nie mają na stanie części na podmiankę, żeby sprawdzić każdy czujnik, tylko kupują nowy wymieniają i koniec. Jak to nie ten, to wymieniają kolejny. Potem słyszysz, że te rzeczy, które wymagały wymiany, zostały wymienione, dostajesz rachunek i jaki by nie był musisz zapłacić... Koniec.
Dlatego zadaję konkretne pytanie, o konkretny czujnik, czy ktoś miał taki objaw i ten czujnik to powodował, albo czy ktoś ma taką wiedzę, czy ten czujnik może powodować taki problem. Jak ktoś potwierdzi i będę miał większą pewność, że to on nawala, to kupię i wymienię. Idealnie byłoby od kogoś pożyczyć i sprawdzić u siebie, ale nikt nie będzie wykręcał z samochodu, więc szukam kogoś, kto miałby może jakiś na zapasie, bo np. wymienił kiedyś, a okazało się, że to nie to było powodem usterki i mu został. Mógłbym nawet wtedy odkupić, jakby u mnie zaczęło wszystko działać poprawnie.