View Single Post
Stary 28-05-2020, 16:53   #6367
pitekantrop
ford::average

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Rzeczywiście mk5 wydaje się jakiś taki niekompletny, myślę że z uwagi na to, iż jest to zeuropeizowany amerykaniec, stąd też taka jakość wnętrza. Jakbyście się przesiedli z Audi do jakiegoś Cadillaca czy co oni tam mają wypasionego, to byście się za głowę złapali jaka tandeta was otacza. To jest inna kultura, z bardziej chamską percepcją, mają dużo dalej od Rzymu nie tylko geograficznie i to widać w różnych detalach w Mondeo. Nie oszukujmy się, ustawcie nawiew na twarz (ten zewnętrzny, przy drzwiach) skrajnie na zewnątrz i w górę, a następnie spójrzcie na wykonanie kierowniczek powietrza za kratkami nawiewów. Jakość i faktura tego plastiku jest wręcz przerażająca, kojarzy mi się plastikami za PRLu. Czterokierunkowa nawigacja menu z kierownicy - tymi przyciskami się nie da szybko operować, na pewno wiecie o co mi chodzi. Nie ma szans tego wyczuć pod palcami tych chamskich przycisków, bo nikt nie pomyślał tam o odpowiednim wyważeniu ich oporów pod palce. Nie będę się rozwodził nad ergonomią, bo sami wiecie, że nie możecie szybko przerzucić tempomatu z 50 na 90, chyba że chcecie trzymać cały czas przycisk + albo klikać go 40 razy. W nudnym VW czy Skodzie - 4 ruchy w górę osobną manetką. Już nie mówiąc o układzie przycisków tempomatu (widziałem, że po lifcie je pozamieniali). To jest po prostu zbrodnia, jeśli chodzi europejskie standardy.

A ikoną pokazującą, że to projekt amerykański jest fakt, że mając dwie butelki z wodą w uchwytach nie zmienicie biegu w manualu - projekt zapewne nie przewidział manuala.

Mk4 był projektem europejskim. Jakością nie grzeszył jak to Ford, ale było lepiej. Dziennikarze jednogłośnie twierdzą, że mk4 prowadził się lepiej i nie chodzi tu tylko o hydrauliczne wspomaganie.

Ostatnio edytowane przez pitekantrop ; 28-05-2020 o 17:09
pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem