Temat: [Mondeo 2007-2014] Akcja serwisowa 17S09 ecoboost 1.6.
View Single Post
Stary 28-05-2020, 22:58   #212
marcinm27
ford::amateur

Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa 17S09 ecoboost 1.6.

Witam
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

Dla pewności załączam zdjęcia spod maski zbiornika wyrównawczego (zdjęcia gdzie brak płynu to jest zaraz po podróży, zdjęcie z płynem to po odkręceniu zbiornika po 10 minutach od wyłączenia silnika)

IMG_4126.jpg IMG_4127.jpg IMG_4128.jpg

U mnie układ ciągle pije wszelkie dolewki płynu. A jak jest ciepły to po odkręceniu korka dobija max do połowy zbiornika. Nawet nie sięga poziomu minimum. Trochę zaczyna temat mnie wnerwiać bo niby wycieków mechanik nie stwierdził a każda dolewka płynu Motorcraft do ponad 20 zł za litr płynu. Co to za interes.

Oczywiście nie wyświetla żadnych komunikatów ten czujnik. A ten płyn się tak dziwnie zachowuje że raz go widać w zbiorniku raz tyle co na dnie. Mój mechanik dobry fachowiec od fordów mówi że ecoboost jest skopany. Wszystko fajnie ale co dalej z tym chłodzeniem to rozkłada ręce. Na razie jeszcze normalnie i niby chłodzi ale stresuje mnie to picie dolewek płynu.

Macie Panowie jakieś pomysły. To jest rocznik 2011, silnik 1,6 i 155 tys. przebiegu. Dodam tylko że jak go kupowałem w Niemczech to ten poziom też był poniżej minimum czyli Niemiec tak jeździł z tego wynika.

Pozdrawiam
marcinm27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem