Temat: [Mondeo 2007-2014] Akcja serwisowa 17S09 ecoboost 1.6.
View Single Post
Stary 29-05-2020, 10:14   #214
marcinm27
ford::amateur

Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa 17S09 ecoboost 1.6.

Wczoraj nalałem samego koncentratu. Nie doczytałem że się rozrabia z pośpiechu. Jak dzisiaj doleje samej destylowanej do zbiornika to będzie ok czy już po zawodach skoro nie rozrobiłem wcześniej ?

Białe widoczne spaliny to się pojawiły u sprzedawcy w Niemczech po pierwszym odpaleniu ale Ci stwierdzili że to Normalne bo samochód trochę stał w komisie bla bla bla. Po sprowadzeniu samochodu (to był październik) białe spaliny (w sensie widoczne otaczające pojazd na rozruchu zawiesiste takie) pojawiały się po każdym odpaleniu zwłaszcza po nocce. Uznałem że to parowanie w zimnym wydechu. Po chwili jazdy znikały. 2 dni temu na przykład po nocce nie było białych spalin. Ale jeszcze poobserwuje ten wydech teraz już codziennie.

Olej silnikowy zmieniałem chyba w lutym to mechanicy stwierdzili że był "czyściutki" + wymiana uszkodzonego wężyka na nowy oryginalny forda.

Z tym chłodzeniem to i tak udam się do najbliższego serwisu bo jest kilka zagadek na przykład dlaczego jeśli płyn znika ze zbiornika to nie ma sygnalizacji, która jest niby dołożona (czarna sonda po prawej). Taka jazda na ślepo trochę. Jakiś absurd. Mam w naturze dbanie o pojazd bardziej niż jego zarzynanie i zwyczajnie szkoda by było bo bryka fajna, design i w ogóle.

Dzięki za zainteresowanie i Pozdrawiam
marcinm27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem