Temat: [Focus 2011-2014] Klimatyzacja przestała chłodzić
View Single Post
Stary 01-06-2020, 19:40   #88
kch14
ford::amateur

Imię: Karol
Model: focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Nie działa klimatyzacja

Dzień dobry,

Przstała mi działać klimatyzacja w focusie 1.6 TDCi z klimatyzacją automatyczną. Nawet nie wiem kiedy, bo z powodu pandemii jeździłem mało, na krótkie odległości, a i temperatura na zewnątrz nie była za wysoka. Raz, przygrzało słonko i zobaczyłem, że coś jest nie tak. Klimatyzacji nie wyłączam w okresie zimowym, więc to nie case z przypadkami, że nie można uruchomić jej po zimie. Generalnie brak jakichkolwiek komunikatów o błędach, po kliknięciu przciskiem AC, pojawia się komunikat klimatyzacja 'włączona' i 'wyłączona' ale sprężarka w ogóle się nie uruchamia, sprzęgiełko nawet nie drgnie. Co raczej nie jest przyczyną:

1. Sprawdziłem bezpiecznik F27 i nie jest przepalony (nie tylko wizualnie ale też miernikiem - wskazanie 0 omów),
2. Przekaźnik - tego nie jestem w stanie sprawdzić (czy nie jest uszkodzony) ale w gnieździe R2 jest przekaźnik o takim samym symbolu, co w R11 wiec zamieniłem je miejscami i nadal nic (klakson działa więc ten z R2 jest raczej sprawny),
3. Co by jednak wskazywało, że to coś po stronie elektrycznej to fakt, że po uruchomieniu auta i włączeniu klimatyzacji, na cewkę nie jest podawane napięcie (odpiąłem kostkę - miernik nawet nie drgnie),
4. Cewka natomiast działa, podałem napięcie bezpośrednio z akumlatora na cewkę i sprzegiełko idealnie przylega,
5. Mechanicznie wygląda, że wszystko jest OK. Nie ma stuków, luzów itp.
6. Zrobiłem jeszcze test podczas pracy silnika. Podałem napięcie na cewkę ze źrdła zewnętrznego 12V i oczywiście sprężarka się zasprzęgliła i pracowała bez żadnych probemów/oporów, hałasów itp. Co mnie zdziwiło to fakt, że klimatyacja nie chłodziła. Procował silnik, pracowała sprężarka, na wyświetlaczu komunkat, że klimatyzacja włączona i nic.
7. Serwis klimatyzacji robiłem w zeszłym roku: ozonowanie, uzupełnianie czynnika (był mały ubytek).

Może czegoś nie sprawdziłem po drodze. Biorąc pod uwagę test z pkt. 6 powyżej, wydaje się że przyczyną jest układ sterujący całą klimatyzacja, jakimiś zaworami etc.

Z góry dziękuję za sugestie i pomoc.
kch14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem