Temat: [Mondeo 2007-2014] Klimatyzacja nie działa
View Single Post
Stary 03-06-2020, 14:26   #475
seewcio
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4; S-Max MK1
Silnik: 2.0TDCi; 2.0TDCi
Rocznik: 2008; 2006
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Cytat:
Napisał Danielo_82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślałem że już przyjąłeś do wiadomości, ze w mondeo Mk4 jest elektromagnetyczne sprzęgło kompresora?

Skoro bezrefleksyjnie lykasz takie bzdury jak wyżej, to coś czuję że jeszcze długo będziesz "naprawiał" tą swoją klimatyzację.
Nie znam się na budowie wewnętrznej sprężarki. Kolega napisał, że w kompresorze jest układ wydajnościowy, który steruje przepływem czynnika chłodniczego, co wcale nie jest jednoznaczne z tym, że to chodzi o sprzęgło elektromagnetyczne, które służy tylko do załączania i wyłączania sprężarki.

Masz wiedzę i pewność, że ten układ = sprzęgło?

Jestem pewien, że to nie to samo, choćby ze względu na fakt, że jak zmieniasz siłę nawiewu, to sprężarka mając te same obroty np. w czasie postoju samochodu, zwiększa sobie sama ciśnienie, a jak zmniejszasz, to ciśnienie spada. To jest pewne, że tak działa, bo ja osobiście to już sprawdzałem, mając podpięty do samochodu komputer. Dlatego też ileś postów wcześniej zadałem pytanie, czy ktoś ma jakieś zakresy ciśnień pracy sprężarki przy danych nastawach dmuchawy.

Ode mnie i innych oczekujecie grzeczności i kultury, więc bardzo Cię proszę, żebyś nie pisał takich tekstów do mnie, że bezrefleksyjnie łykam takie bzdury, bo akurat każdą informację od Was staram się przemyśleć, żeby posunąć sprawę do przodu i to, co napisał kolega din nie jest na pewno bzdurą... Pomiary parametrów działania układu klimatyzacji jasno na to wskazują i są nie do podważenia.
Poza tym napisał, że u Niego sprężarka działa cały czas.
seewcio jest offline   Odpowiedź z Cytatem