Temat: [Focus 2018- ] ST wymiana hamulców na wzmacniane
View Single Post
Stary 04-06-2020, 07:22   #3
xqs
ford::advanced

Imię: Dominik
Model: Focus MK4 ST
Silnik: 2.3 ecoboost 280
Rocznik: 2019.75
Domyślnie Odp: ST wymiana hamulców na wzmacniane

Kwestie gwarancyjne, obsługi itp, na razie nie będę wchodzi w szczegóły.
Można by na ten temat napisać książkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Choć ASO robi swoje zadania ok, ale nie oni decydują.

zacznijmy od tego, nie ścigam się na torach, czy coś takiego, ale jeżdżę po mieście dość dynamicznie, po to mi takie auto.
Co prawda dopłaciłem za pakiet performance z trybem torowym, ale na torze w życiu nie byłem.
nigdy nie zdarzyło mi się żeby wjechać w wodę, na rozgrzanych tarczach, zresztą nie musiałbym, w zderzaku masz kanały dolotowe do tarcz, 2 po każdej stronie, jak będziesz w deszczu cisnął to i tak zamoczy je deszcz, bo dużo wody i powietrza wpada przez te kanały. jeden jest we wnęce a drugi zaraz na zderzaku.
u mnie za każdym razem ta sama historia, po ok 1000km tarcze dostawały lekkiego bicia, a potem było tylko gorzej, wyczuwalne na autobanie z dużych prędkości a potem nawet w mieście.
1 raz wymienili na gwarancji tylko przednie tarcze,
2 raz z wielkimi bólami wymienili komplet, docierałem przez 600km jak pipa, spalanie mi spadło na 12 w mieście z 17 efekt?
przy ok 1000km już wyczuwalne drgania na kierownicy przy hamowaniu.
tarcze proste w normie, czyli nie maja dużego bicia na zimno, ale po rozgrzaniu już mają.
Jest też efekt pulsacji momentu hamującego, charakterystyczne dla punktowo przegrzanych przez klocki tarcz.
Czyli masz mocno rozgrzane tarcze, ale musisz zahamować i stanąć, samochód robi autohold i kocki przegrzewają tarczę w 1 miejscu robiąc.
Robi się inny materiał i inny współczynnik tarcia co skutkuje pulsacyjnym hamowaniem i wibracjami na kierownicy i nadwoziu.

za 3 razem, po wielu bojach i walkach diagnoza - wina użytkownika, błędna eksploatacja.
niestety na pytanie co było błędnego w eksploatacji nikt już nic mi nie powiedział.

dlatego zamiast tracić życie na walkę ford polska (bo to oni odmówili bo są importerem) , rzeczoznawców i sądy postanowiłem rozwiązać problem raz na zawsze.

to nie jest big kit czy coś takiego co chce wrzucić, po prostu ebc z lepszego stopu, i klocki które wytrzymują 900st.
robili test fiesty st i tam na fabrycznym komplecie dochodziło do 700 st na klockach, a fabryczne są przeznaczone do 300, więc jak masz taką temperaturę to klocek się topi i wygrzewa w tarczę.

a Ty ile masz najechane?
możesz zrobić test? pojechać na autoban czy coś, i zrobić z 2-3 hamowania powiedzmy 160-100 tak żeby rozgrzać tarcze i zobacz czy przy np 3 nie bije Ci kierownica? musi być tylko dobra droga nie poszatkowana dziurami.
xqs jest offline   Odpowiedź z Cytatem