Temat: [Kuga 2008-2012] Dioda od wypalania DPF - jej praca
View Single Post
Stary 06-06-2020, 22:27   #99
adamjoker
ford::average

Imię: Adam
Model: Kuga Tit AWD
Silnik: 2.0D 136KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dioda od wypalania DPF - jej praca

No i mi też się w końcu zaświeciło.
Żałuję tylko że tyle czekałem z montażem tej diody ;-(
Sprawdzane na bieżąco z Forscanem. Przebieg od ostatniego wypalania ok 500 km jak zaczęło się wypalanie dioda też się zaświeciła i świeciła się przez cały proces wypalania - czyli ok 2,5 min. Przekonałem się, że jak się zaczyna wypalanie to powinno się utrzymywać ok 3000 obr. Wtedy wypalanie przebiega szybciej i na dłużej wystarcza ;-)) Takie moje subiektywne odczucia, jak by przy wypalaniu lepiej przedmuchiwało filtr jak jest powyżej 2500 - tak do 3000 obr/min.
A montaż to tak jak kolega opisywał, osłona klamki i plastik z głośniczkiem wypinamy, robiłem to kilka razy, i nic się nie połamało ani nie poluzowało, trzyma się dobrze.
I parę zdjęć:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Musimy poluzować ramkę wokół klamki - wtedy odchylimy boczek w rogu przy plastiku z głośnikiem.
I musimy wypiąć ten plastik z 3 żółtych uchwytów. Czwarty (czarny poza kadrem w dłoni) to tylko plastykowy pin ustalający.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Musimy z plastiku wypiąć kabel od głośnika (ta górna wtyczka) i w boczku wypiąć kabel od lusterka (dolna wtyczka). Wtyczki lekko wychodzą, trzeba pamiętać o wciśnięciu zatrzasków wtyczek.
Druga strona wtyczki z boczku drzwi.
Diodę podłączamy (-) do śruby w drzwiach za plastykiem (+) do czarnego przewodu z drugiego zdjęcia. Ja wcisnąłem drucik od góry do otworu z pinem i zaizolowałem taśmą, żeby się nie wysunął.
Powodzenia.

Ostatnio edytowane przez adamjoker ; 07-06-2020 o 14:49
adamjoker jest offline   Odpowiedź z Cytatem