Odp: Dioda od wypalania DPF - jej praca
Rury mam czyściutkie. Myłem niedawno przepływomierz i może musi zacząć liczyć inaczej sterownik silnika. Autko jakby miało większy wigor. Dodatkowo wlałem w piątek na 50 litrów paliwa dodatek STP do czyczszenia DPFa i wczoraj zaczął od razu wypalać. Pojeżdżę teraz i poobserwuję co się pozmienia. Ostatnio też mam klimę włączoną więc może stąd skrócone czasy między wypaleniami.
Zimą wypalała mi co 500-600 km przy takich samych odcinkach jakie dziennie pokonuję do pracy. Komputer podłączałem dziś i jest czyściutko, zero błędów. W teorię o egr do końca nie wierzę bo jak by był uszkodzony albo przycinał się to by był błąd ,a przepuszczający egr co najwyżej o 30-50 km może skrócić czasy między wypaleniami.
Tankuję zawsze na jednej stacji a to też mże być błąd z mojej strony. Przebieg ma 144kkm więc raczej końca życia dpf jeszcze nie przewiduję. Zobaczę jak się będzie wszystko zachowywało po dodaniu tego środka do paliwa. Może uda się mu pomóc bardziej wyczyścić dpf. Diodę oczywiscie ,że zostawię bo przynajmniej wiem co się dzieje i nie zgaszę go podczas wypalania.
|