układ chłodzenia gubi płyn chłodniczy 1.8 TDCI 115 KM (KKDA)
Witam mam pewien problem który zaczął się po wymianie rozrządu, pompy wody i uszczelnieniu wału, układ chłodzenia gubi płyn chłodniczy (cały zbiorniczek wyrównawczy) układ zachowuje się tak jakby był zapowietrzony nawet na postoju kiedy uzupełni się stan cieczy układ po kilku minutach wyrzuci go z zbiorniczka wyrownawczego dosłownie tyle ile jest w zbiorniczku, pewnego dnia zauważyłem że jest rozczelniona obudowa termostatu, znajomy mechanik sprawdził chyba wszystkie węże czy nie mają wycieków i chciał coś sprawdzić i coś zrobił z termostatem że układ pracował na pełnym obiegu, można powiedzieć że problem znikł a strata płynu była bardzo delikatna i wiedziałem że jest od obudowy termostatu która zamówiłem i wymieniłem, zalałem układ płynem i problem wrócił dalej cały płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest wyrzucany, węże układu są miękkie nie robią się twarde pod korkiem silnika nie robi się tak zwany budyń czy tam masło ani nie widać żadnej wody, poziom oleju także jest dobry i też nie widać by coś niepokojącego się tam działo w układzie chłodzenia płyn też jest ok nie ma żadnych przebarwień ani nie widać by mieszał się z olejem, próbowałem cały układ odpowietrzyć ale bez skutecznie czy ktoś z was miał taką sytuację albo może mi coś poradzić?
|