View Single Post
Stary 11-06-2020, 12:02   #1
stradomski7
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
Domyślnie 2.0 ecoboost 242KM po 49tys przebiegu silnik na złom

Witam
Przyjemność jazdy Fordem 2.0 ecoboost 242KM właśnie w moim przypadku zakończyła się. Auto używane wyłącznie przez żonę czyli zasadniczo zamulane.
Czy ktoś z kolegów na forum miał podobny przypadek.
Więc wracając do konkretów.
Autko sprowadzone z USA od pośrednika generalnie w stanie idealnym uszkodzone tylko tylne drzwi reszta w orginał z przebiegiem 25ty.
Została założona instalacja LPG przy przebiegu 31tys. Autko sprawowało się idealnie aż do chwili gdy żonie sprawdziłem poziom płynów i stwierdziłem ubytek płynu chłodniczego. Dolałem i poczekamy okazało się że ucieka po przejechaniu 50km. Diagnoza po przeczytaniu całego neta uszczelka.
Teraz to chciałbym żeby była to uszczelka. Wykonano test na spaliny w układzie z wynikiem pozytywnym więc zdejmujemy głowice bo uszczelka.
Auto zostawione u mechanika rano a po 4 godzinach telefonem z pilnym wstawieniem bo takich rzeczy to jeszcze nie widział. Wiec do konkretów.
Po zdjęciu głowicy uszczelka ideał. Tuleja numer 2 rysa po długości. Tłok delikatna rysa. Winowajca świeca a konkretnie porcelana i jej brak na świecy i teraz są poszukiwania. Turbo prawdopodobnie również uszkodzone oraz katalizator. Także w moim przypadku impreza po całości.
Poszukuję całego silnika oraz katalizatora z małym przebiegiem
Parę zdjęć poniżej.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg glowica.jpg (95.3 KB, 242 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg swieca z porcelana.jpg (91.8 KB, 240 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg swieca bez.jpg (87.5 KB, 221 wyświetleń)
stradomski7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem