Temat: [Transit 2006-2014] Stuki w silniku
View Single Post
Stary 13-06-2020, 14:59   #39
ttomek550
ford::beginner

Model: Transit x2
Silnik: 2.2 140 i 2.2 85
Rocznik: 2008 i 2010
Domyślnie Odp: Stuki w silniku

Witajcie, postanowiłem podpiąć się do tematu, ponieważ też prowadzę walkę ze stukaniem i innymi dziwnymi dźwiękami. Otóż mam transita 2010r. 85KM, którego kupiłem z dwoma wtryskiwaczami do zrobienia i po paru tysiącach kilometrów chciałem je zrobić, ale pojawił się pewien problem. Otóż w testach przelewowych owszem wyszło że dwa wtryski leją, ale po oddaniu ich do sprawdzania okazało się, że 3 pracuja idealnie, a 1 jest minimalnie zużyty i nie powinien zakłócać pracy silnika. Stąd moje pytanie, co steruje pracą wtrysków. Oprócz pompy CR, ponieważ na kilka dni była wsadzona inna i nie było różnicy. Mechanik podejrzewa górę silnika lub rozrząd, ale łańcuch jest cichutki, nie trzaska nic przy odpalaniu z rana. Ma ktoś jakieś pomysły, co można zrobić zanim mechanik naciągnie mnie na głowicę?
Dodam, że jeśli przez parę dni pojeżdżę delikatnie to silnik pracuje ciszej, ale zdarza się, że go dusi i dopiero powyżej 2,8k obrotów odzyskuje moc, a czasem pracuje idealnie cicho, ale nie reaguje na gaz, no może wkręca sie na 1,2k obr. I jak znów go przegonię to pracuje stabilnie, ale głośno.
ttomek550 jest offline   Odpowiedź z Cytatem