View Single Post
Stary 13-06-2020, 20:48   #1
Milosz_1910
ford::amateur

Imię: Miłosz
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1.6 Ecoboost 110kw
Rocznik: 2011
Exclamation Błąd P0016 + ikonka silnika na wyswietlaczu + wyłączony system Start-Stop

Witam. Mój pierwszy post na forum. Prosze o pomoc.
W kwietniu kupiłem samochód Ford Focus mk3 kombi rocznik 2011, silnik 1.6 Ecoboost benzyna, 110 kW. Przebieg: 137500. Samochód był sprowadzany z Niemiec. Od razu zrobiłem wymianę oleju,plynow, świece zapłonowe,wszystkie filtry oprócz filtru paliwa bo mechanik powiedział że jest ok. W maju postanowiłem wymienić cały kompletny rozrząd bo po zakupie używanego samochodu powinno się taka czynność wykonać. Po wymianie rozrządu zaobserwowalem najpierw minimalnie większe zużycie paliwa od stanu 7.5 do 8.2 l/100km. Ten sam styl jazdy. Auto ma tą samą moc tak mi się wydaje. Nastepnie po upływie ok 2 tyg od wymiany rozrządu auto czasem rano nie zapalalo z pierwszego razu. Czasem za 2 razem, czasem za 3. I tak codziennie aż pewnego dnia zapalilem chyba po 6 probach. Od razu pojechalem do znajomego mechanika (nie ten ltlry wymienial rozrzad) i podpielismy pod komputer ktory wykryl blad P0016 czyli korelacja pomiędzy położeniem wału silnika i położeniem walka rozrządu (rząd cylindrów 1 czujnik A). błąd został usunięty wraz z jeszcze jednym błędem : napięcie akumulatora (dalej nie pamietam). Od tego czasu auto zapalam za pierwszym razem. Natomiast na drugi dzień pojechalem jeszcze raz żeby podpiąć pod komputer i błąd P0016 znów się pojawił. Następnego dnia zapaliła się na wyświetlaczu ikonka silnika na pomarańczowo która nie gaśnie. Po zgaszeniu i zapaleniu silnika świeciła się dalej. Dodatkowo po przejechaniu może 1 kilometra wyłącza się system Start-stop nie na wyświetlaczu tylko na przycisku na desce rozdzielczej pod radiem. Po przycisnieciu to nie da się włączyć. Świeci Off na tym przycisku. System tej do tej pory działał bez żadnych problemów. Dało się to manualnie włączyć i wyłączyć podczas jazdy.
Długo się nie zastanawiając zadzwoniłem z "reklamacja" do mechanika który wymieniał rozrząd. Dzisiaj rozrząd został złożony jeszcze raz tak samo na blokadach jak poprzednio. Mechanik twierdzi że na pewno jest wszystko dobrze złożone. Odebrałem samochód, wróciłem do domu ok 6 km. Po 2 godz pojechalem do sklepu i zapaliła się ponownie ikonka silnika na pomarańczowo i znowu wyłącza się system Start-Stop.
Brakuje mi już pomysłów co może być tego przyczyna. Całego Sopotu wydarzeń które następowały po sobie. Szukam na Internecie o tym błędzie, mi dodatkowo wyłącza się system Start-Stop. Próbuje sam znaleźć przyczynę ale niestety nie jestem mechanikiem. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Bump: Dodam jeszcze że ikonka zaczęła się świecic na drugi dzień po tym jak znajomy mechanik pokazał mi gdzie jest ten czujnik położenia walka rozrządu i wypiął go po czym wpiął spowrotem. Wątpię by to była przyczyna problemów z świecąca się ikonka silnika. Auto pracowało i pracuje dobrze. Nie słyszę ani stukow ani żadnych niepokojących odgłosów . Ikonka zaczęła się świecic po 3 tyg od pierwszej wymiany rozrządu. Od razu po tym system Start-Stop.

Bump: Dodam jeszcze że ikonka zaczęła się świecic na drugi dzień po tym jak znajomy mechanik pokazał mi gdzie jest ten czujnik położenia walka rozrządu i wypiął go po czym wpiął spowrotem. Wątpię by to była przyczyna problemów z świecąca się ikonka silnika. Auto pracowało i pracuje dobrze. Nie słyszę ani stukow ani żadnych niepokojących odgłosów . Ikonka zaczęła się świecic po 3 tyg od pierwszej wymiany rozrządu. Od razu po tym system Start-Stop.
Milosz_1910 jest offline   Odpowiedź z Cytatem