View Single Post
Stary 15-06-2020, 09:33   #1
swampshark
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Fiesta mk7, Focus mk3
Silnik: 1.25 80KM, 1.5 EB
Rocznik: 2009, 2016
Domyślnie 1.5 ecoboost spadek mocy, szarpanie, grzechotanie przy dużym obciążeniu

Cześć wszystkim.
Mam problem z dziwnym zachowaniem samochodu. Pacjent to Focus z 2016 roku, silnik 1.5 EB 150km, przebieg 60tys. km., z polskiego salonu, kupiony w marcu od pierwszego właściciela. W sobotę na trasie przy wyprzedzaniu pod górkę na dwupasmowej drodze na IV biegu przy okolicy 3 tys. obrotów pojawiło się dziwne chrobotanie pod maską połączone ze spadkiem mocy i szarpaniem. Przestraszyłem się i odpuściłem gaz. Po pewnym czasie musiałem powtórzyć manewr i tym razem nie odpuściłem i "przebiłem się" przez to szarpanie do ok 4000 obr. i szarpanie ustało. Ogólnie objawy pojawiają się przy dużym obciążeniu na IV biegu w okolicy 3000 obrotów. Spadku mocy towarzyszy dziwny dźwięk wydobywający się spod maski jakby ktoś garść kamyków albo śrutów wrzucił do silnika. Ktoś miał styczność z czymś takim?
Paliwo to Orlenowa benzyna 95 oktanów.
Świece wg faktur z aso wymienione przez poprzedniego właściciela kilka tys. km. temu.
Nie wiem od jak dawna jest ta usterka, po prostu wcześniej nie trafiły mi się na trasie warunki do wywołania ich.

Ostatnio edytowane przez swampshark ; 15-06-2020 o 09:49
swampshark jest offline   Odpowiedź z Cytatem