Temat: [Mondeo 2000-2007] Zacinając się klimatyzacja
View Single Post
Stary 16-06-2020, 15:31   #8
Yabollek
ford::average

Imię: Grzesiek
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0L Duratorq DI HPCR (125PS)
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Zacinając się klimatyzacja

Właśnie miałem otwierać ten sam wątek, bo mam identyczne problemy - wiatrak nie włącza się na postoju podczas uruchamiania klimy...

Podejrzewam że winy jest układ sterujący tym wiatrakiem (taka puszka na obudowie wiatraka).
Moje objawy są takie, że jednego dnia wszystko działa ok, drugiego jest problem. Sprawdziłem styki, wyczyściłem podociskałem ale to nie pomogło..

Sam wiatrak wydaje się być sprawny bo po spięciu na krótko zawsze działa i startuje.

Jeśli to tylko sterownik to zaryzykował bym zakup nowego na aliexpress (po 70-80 zł są). W Polsce San używany sterownik to 200zł, nowy jak te chińskie na allegro jest za 300, cały zestaw (wiatrak + sterownik) po około 600 zł.

Teraz pytanko, czy poza tym sterownikiem coś jeszcze może być nie tak (jakiś przekaźnik, czy inny element) wpływający na to aby wiatrak się włączał na 1 biegu przy uruchomieniu klimatyzacji?

2 razy zdarzyło mi się że temperatura płynu powędrowała na czerwone, po włączeniu grzania szybko spadła. Więc myślę że to nie tylko robi problem z 1 biegiem tylko po prostu raz na jakiś czas się przycina ten sterownik.
Yabollek jest offline   Odpowiedź z Cytatem