Temat: [Focus 2008-2011] 2.0 TDCI Wyjęcie półosi z piasty.
View Single Post
Stary 19-06-2020, 19:40   #14
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI Wyjęcie półosi z piasty.

No tak. Też kupowałem sasic i dostałem taki sam badziew.
Naciągnij to kombinerkami ile się da przez to ucho i wygnij na drugą stronę - zaklep to ucho i tyle. Niby ma trzymać. MI po tym zaabiegu trochę smar wychodził spod osłony, ale ja za dużo smaru chyba dałem.
Przegub wewnętrzny się normalnie rozkłada. Jedyne co go trzyma to... guma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak ją zdejmiesz to Ci się rozpadnie na dwie części.
W środku będziesz miał smar i się zdziwisz - on będzie płynny prawie jak olej. Do dziś zachodzę w głowę czy taki był fabrycznie czy to z wypracowania.

Aha: zapomnij, że zrobisz to na aucie. Po 1 nie ma opcji, a po 2 po prostu na zewnątrz jest łatwiej. Jak wyjmiesz przegub ze zwrotnicy to już dalej jest z górki. Szarpiesz półoś (MUSISZ łapać za tą cześć "za" gumą na przegubie wewnętrznym inaczej to się rozpadnie!!) i ona ma wypaść ze skrzyni. Tam jest po prostu zabezpieczenie z takiego niby drutu, który wpada w kanał w skrzyni i tyle.

Przy składaniu upewnij się, że na pewno dobrze wskoczyła półoś w skrzynię. Mi się zdawało, że niby weszło, a potem w czasie jazdy przy ruszaniu coś mi "pukało". Okazało się, że półoś wyskoczyła ze skrzyni, ale z racji tego, że nie ma gdzie odejść to trzymała się na frezie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 19-06-2020 o 19:46
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem