Temat: [Focus 2011-2014] Akumulator rozładowuje się
View Single Post
Stary 20-06-2020, 21:53   #219
Ziggler
ford::amateur

Imię: Zbigniew
Model: focus mk3 polift
Silnik: 1,5 dci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Akumulator rozładowuje się

Dzień dobry, część wszystkim.
Podobna historia jak przedmówcy Focus mk3 1.2 tdci 2015. Alternator ładuje na zapalonym silniku (sprawdzone), wiec pierwszy wniosek pewnie akumulator do kitu, szczególnie że już 5 lad odsłużył i w krótkim czasie dwa razy się do zera rozładował. Kupiony nowy BANNER RUNNING Bull EFB 75Ah 730A, wymiana + reset BCM.
Tydzień później. Dwa dni nie jechałem, próbuje odpalić, nie kręci. Mimo że niby wyświetlacz się włącza, lusterka też się otworzyły. Dobra, podłączyliśmy z ojcem miernik do plusa aku i do kabla ( tutaj moja pierwsza wątpliwość czy do plus też jest ok, bo tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=4ZTr...index=3&t=553s robił do minusa, ale w focusie łatwiej do plusa jednak) i pokazuje różne wartości skokowo ale tak w okolicach 2 A, przeważnie od 1.5-2. Ktoś wcześniej napisał że znacznie niższe wartości są duże, co trochę przeraża. Ale to wiem dopiero teraz jak poczytałem forum.
Wczoraj zdążyliśmy jeszcze powyciągać wszystkie bezpieczniki i sprawdzając nie przełożyło się na żaden znaczący spadek w amperach. Przed chwilą sprawdziłem jeszcze złącze C6 BSM niejako z nadzieją, że to może to i jutro wykończę temat. Stety/niestety gniazdo suche.
Trochę brak mi pomysłu, wydaje mi się że jeśli gdzieś by było zwarcie to szybciej by wydrenowało aku niż 2 dni. Z drugiej strony jeśli ktoś pisał że 0.3 A to dużo i że cud że się samochód nie spalił, to mój chyba mega cud.
Następne kroki:
1. Podłącze Viakena i zobaczę czy mi jakiś ciekawych błędów nie pokazuje teraz (po wymianie aku jakieś błędy były ale jak to pod odłączeniu aku, usunąłem i potem już nic nie pokazywało).
2. Posprawdzam jeszcze inne złącza przy tym C6
3. Wyjmę zapalniczkę
4. Może pokuszę się żeby zdjąć koło i zobaczyć jak ta sławetna pompka wygląda
5. Pomodlę się i poczekam czy się samo nie naprawi i jak nie to zacznę szukać jakiegoś elektryka
Macie jakieś pomysły, przemyślenia, uwagi?
Ziggler jest offline   Odpowiedź z Cytatem