Temat: [S-MAX 2006-2015] alternator/ akumulator ?
View Single Post
Stary 22-06-2020, 12:33   #1
dawidgdansk
ford::beginner

Model: S-Max 140 KM
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
Domyślnie alternator/ akumulator ?

Witajcie,

proszę Was o pomoc. W ostatnich dniach zmieniałem programowanie na Converse+. Po zmianie pojawił się komunikat akumulator rozładowany, co mnie zdziwiło.

W nowej wersji oprogramowania, jak wiadomo, na bieżąco można śledzić napięcie na akumulatorze - i tutaj zaczynają się problemy, gdy mogę śledzić napięcie na bieżąco.

Na nieodpalonym aucie napięcie waha się pomiędzy 12,2 -12,7 V
Podczas jazdy - włączona tylko klimatyzacja, bez świateł - napięcie waha się pomiędzy 13.3 - 14.5 V.

Prostownikiem ładowałem kilka godzin, później restart BCM.

Teraz podczas jazdy pokazuje ładowanie na poziomie 13.3 - 13.7 V.

Co jest nie tak? akumulator muszę zmienić czy też alternator do wymiany/regeneracji ?

Jeżeli to wina alternatora, to nie chce zmieniać w pierwszej kolejności akumulatora - bo wtedy nowy tez rozładuje się szybko.

Jeżeli to wina alternatora - to co proponujecie - wymiana na nowy i mieć święty spokój ( jaki pasuje do S-MAX 2.0 TDCI 140KM 2014 ROK ? ) czy tez regeneracja - tutaj niewiadomo, czy elektryk będzie uczciwy i wstawi dobre części czy też jakiaś chińszczyznę
( ps. kiedys jak mialem C-MAX to po wymianie alternatora trzęsło budą delikatnie bo niewiadomo, jaką chinszczyzne mechanik wstawił, a jak zmieniłem alternator na DENSO drgania budy zniknęły - alternator alternatorowi nie równy ).

Co w S-Max powinien w pierwszej kolejności zweryfikować?

Dzięki z góry za pomoc.
dawidgdansk jest offline   Odpowiedź z Cytatem