Odp: 2.0 TDCi Turbo nie ciągnie
Nie, też mi jakiegoś chińczyka założyli, ale za darmo w ramach gwarancji na turbo i powiem, że działa.
Dostęp tak, dobry, bez wyciągania turbo, ale polecam kupić nowe śrubki, są na krzyżak i nie można dojść na wprost, ciężko docisnąć śrubokręt/grzechotkę i raczej je obrobisz jak nie dociśniesz na maxa, żeby uniknąć później tego problemu ja kupiłem śrubki na imbus, jeżeli dobrze pamiętam to śruba m4-12 mm długości, ale są trochę długie, można spróbować 10 albo nawet 8 mm, żeby się mniej nakręcić, bo jest ciasno.
Co do objawów, ten czujnik steruje zaworem od geometrii, kopiuje faktyczne położenie geometrii do sterownika, sterownik reguluje zaworem podciśnienie od geometrii, u mnie po podłączeniu pod miernik pokazywał losowe wartości, niestabilne, jest film na youtubie jak sprawdzić, więc podając losowe wartości zawór podciśnienia również steruje losowo, może nagle odpalić turbo lub zatrzymać, chwilę ma moc, chwilę nie ma, u mnie było tak:
-delikatne falowanie/przerywanie, jakby pływanie przyspieszenia w czasie jazdy, bardzo mocne szarpnięcia aż samochód podskakiwał (nagły "start" turbo po zmianie geometrii), brak mocy, odcinanie mocy, moc do 3 tysięcy, powyżej nic lub odwrotnie, do 3 tysięcy słabo, później szarpnięcie i kop do przodu. Może komuś pomoże w diagnozie.
Ostatnio edytowane przez Lukasz2525 ; 23-06-2020 o 15:01
|