Temat: [Focus 2004-2008] EGR a komputer
View Single Post
Stary 25-06-2020, 21:10   #1
gazpodłoga
ford::beginner

Imię: B
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie EGR a komputer

Witam wszystkich

Opiszę pokrótce historię Focus MK2 1.8 TDCI 2007, nieco ponad rok temu u przypadkowego mechanika był czyszczony kolektor razem z zaworem EGR, przyczyna była taka że auto ciężko paliło / paliło i gasło przy dużej wilgotności powietrza, aż w końcu przestało odpalać, po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy i po przejechaniu około 20 tysięcy problem powraca, nie wiem jak dokładnie zostało to wyczyszczone ale podejrzewam że
sterownik zaworu był nie tknięty, dlatego chciał bym SAM się za to zabrać, a jeśli nie da to żadnej poprawy, zawór samodzielnie zaślepić.
Po przeglądnięciu forum mam 3 pytania odnośnie szczegółów

#1 Czy po wyczyszczeniu sterownika (jak w linku poniżej) zawór trzeba adaptować i co rozumiemy prze adaptacje (usunięcie błędów ?)
https://www.youtube.com/watch?v=QlkE3zKK7-I

co do zaślepiania (zaślepką bez dziurek) to według tego co wyczytałem na forum (wątki o MK2) zdania są podzielone jeśli chodzi o
wyłączenie działania zaworu w komputerze, niby nie trzeba ale cześć z was pisała że po jakimś czasie pojawiają się błędy, i tu kolejne pytania

#2 Czy da się to zrobić samodzielnie aplikacją FORScan Lite (android)

#3 Czy ktoś samodzielnie zrobił to FORScanem w wersji na PC, bo mając zapłacić za to 200-300 PLN to chyba lepiej za pieniądze kupić kabel i ogarnąć samemu, no chyba że jest gdzieś instrukcja jak to zrobić, ale tej niestety nie znalazłem ...

Ostatnio edytowane przez gazpodłoga ; 25-06-2020 o 21:12
gazpodłoga jest offline   Odpowiedź z Cytatem