Temat: [Mondeo 2007-2014] Ciągle błędy z ABS
View Single Post
Stary 26-06-2020, 17:34   #1
rarytas22
ford::beginner

Imię: piotr
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Ciągle błędy z ABS

Witam, pisałem już temat na forum, ale problem mam nadal, już powoli tracę cierpliwość bo nie mogę znaleźć przyczyny, może ktoś byłby wstanie mi bardziej pomoc.
Postaram się jak najlepiej opisać problem :

Mondeo MK4 2013r 2.0tdci

Błędy odpalały się głównie podczas ostrego skręcania, pojawiały się lampki ABS i ESP i komputer częściowo odcinał mi moc, ale po zgaszeniu i odpaleniu silnika na nowo wszystko wracało do normy.
Kody błędów w załączniku, ogólnie błąd według programu jest z prawego przedniego koła.
Zacząłem od sprawdzenia ciśnienia w oponach, w prawym tylnym kole miałem 2,5 w reszcie 2.0, wyrównałem ciśnienie trochę pojeździłem było ok, ale znowu zaczęły wywalać błędy.
Następnie, zdjalem prawe koło odpisałem wtyczkę od ABS i sprawdziłem przewód, na tyle ile widać w nadkolu wyglądał dobrze, popsikalem kontakt wpisałem wtyczkę założyłem koło, przejechałem ok 20km wszystko było ok. Wracałem do domu, jeb znów się odpaliły, tak na prawdę od tego momentu odpalały się tak naprawdę co chwilę, kilka razy nawet praktycznie od razu po odpaleniu auta, już w momencie wyjeżdżania z miejsca parkingowego.
Nie miałem zbyt czasu samej dalej się w to bawić więc oddałem auto do mechanika. Wymienili czujnik ABS po prawej stronie, mechanik testował auto było ok, zadzwonił więc przyjechałem odebrać.
Przed wyjazdem jeszcze od niego z bramy znów się zapaliły (na szczęście przed bramą haha) więc się zawróciłem, zdjęli koło, mówił że odgieli trochę piny bo jeden był delikatnie skrzywiony. Poskładali dali mi do sprawdzenia, trochę pojeździłem, na placu wykręciłem z 20 kółek ostro skręcając, wszystko było dobrze więc wróciłem do domu (ok 60km od mechanika) przez całą drogę wszystko było dobrze, padał deszcz więc kilka razy miał okazję odpalić się i ABS i ESP ale kontrolki zaraz gasły wszystko fajnie.
Znowu sytuacja - wjeżdżam pod swój blok zapaliły się kontrolki...

Gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny? Chłopaki w warsztacie mówili że powinni być dobrze ale ewentualnie jeszcze może coś z wiązka, ale nie chętnie o tym mówili bo według nich żeby się tam dostać trzeba zdemontować całe podszybie, akumulator, wycieraczki i ogólnie bardzo trudny i kłopotliwy dostęp. Czy rzeczywiście jest z tym tyle zachodu ? Gdzie mniej więcej szukać tej wiązki ? Może w weekend sam na to zerkne..
Szukając po kodach błędów w google znalazłem wiele tematów i w większości wypadków były to problemy z przewodami, niby częstą przyczyną w tych autach a póki co mechanicy u których byłem sami za bardzo nie wiedzieli jak się do tego zabrać, dzwoniłem też do dwóch elektryków czy może znają ten temat i by zrobili raz dwa, nie znali i nawet nie chcieli się w to bawić.

Ewentualnie ktoś w okolicach Częstochowy +100km który zna temat i mógłby pomóc ? Stawiam na stół dobra whisky [emoji16]Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
rarytas22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem