View Single Post
Stary 09-07-2020, 23:35   #45
Maj0r
ford::amateur

Model: Focus mk 2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Usterka silnika P0299 ford focus mk2 1.6 tdci

Cytat:
Taki błąd miałem pod sporym obciążeniem i w górach po prostu turbina nie dawała rady . Było to po regeneracji turbosprężarki i skończyło się padnięciem tej regenerowanej i zapchaniem DPF . Przyczyną było zbyt małe ciśnienie smarowania i turbina się zacierała puszczając olej na wydech . Jaki masz interwał wymian oleju i co lejesz do silnika bo to istotne dla smarowania turbiny
5w30 motorcraft ( ford ) i co 15 tyś km. Tylko że wiesz Focusa kupiłem 2 lata temu i tylko jak wracałem z Niemiec nim na autostradzie wyskoczył ten błąd. Moim zdaniem gdyby to było wina smarowania turbiny to przez dwa lata już by się zatarła. Odkąd go kupiłem wyskakuje ale tylko jak jest bardzo duża temperatura, gdy jest około 20 stopni błąd już się nie pojawia. Może tak jak kolega wyżej napisał zapchany intercooler, bo jak napisałem wcześniej wracałem właśnie z Bieszczad temperatura 32 stopnie samochód na autostradzie zaczął wariować, błąd cały czas wyskakiwał, zatrzymałem się wyłączyłem silnik znikł przejechałem 40 m znowu to samo. Zatrzymałem się na godzinkę przerwy, autko się schłodziło dałem radę przejechać 20-40 km bez błędu. Przyszedł wieczór temperatura około 15-20 stopni śmiało jechałem 140 km/h nawet chciałem wymusić ten błąd przed domem żeby sprawdzić komputerem, i nic już wyskoczyło. Możliwe że jest zapchany intercooler, i gdy nie jest potrzeba przy 20 stopniach schładzać powietrza błąd się nie pojawia, a przy 30 stopniach nie daje rady go schłodzić. Spróbuje wyczyścić intercooler i zobaczę czy coś pomogło.

Ostatnio edytowane przez Maj0r ; 10-07-2020 o 00:09
Maj0r jest offline   Odpowiedź z Cytatem