Stuki w silniku po płukance
Cześć,
Założyłem nowy temat bo jak się domyślacie moje stuki są inne niż wszystkie opisywane na forum.
Zakupiłem Mondeo Kombi 2009 rok, 135kkm, 2.0 benzynka. Silnik chyba Duratec. Potwierdźcie mi proszę bo nie jestem pewien.Założyłem już LPG.Lecz zanim założyłem instalację LPG zacząłem podejrzewać, że silnik bierze olej.
A więc zrobiłem płukankę jeszcze przed instalacją gazu.Nie wiem na ile pomogło, ale że miałem czas to postanowiłem zrobić drugą (olej zaczął robić się brudny na bagnecie). Wlałem płukankę, pochodził piętnaście minut, spuściłem olej, wykręciłem świece i nalewałem naftę na tłoki i czekałem aż zleci do miski i potem na zewnątrz. W międzyczasie pokręciłem wałem korbowym w lewo i w prawo, aby ruszyć troszeczkę tłoki w górę i w dół. Żeby nafta z syfem lepiej spływała w dół. Po pierwszej płukance niczym nie kręciłem.
Po tym wszystkim zalałem świeżutki olej, nowy filtr i odpaliłem. I od razu pojawiły się stuki. Na biegu jałowym, stuki przyspieszają wraz z obrotami silnika. Był taki moment, że na chwilę zniknęły, ale zaraz powróciły.
Następnie zdemontowałem pokrywę zaworową, chcąc sprawdzić ustawienie rozrządu, bo chyba się przestawił podczas mojego kręcenia wałem w prawo i w lewo (podczas kręcenia słyszałem jakieś kliknięcia). Okazało się, że rozrząd był przestawiony, więc go ustawiłem, poskręcałem wszystko, odpaliłem i stuka dalej.
Sprawdziłem prawdopodobieństwo uszkodzenia panewki na korbowodzie. Na pracującym silniku ściągałem po kolei przewody z cewek zapłonowych i stukot nie ustępował. Ponadto na każdym tłoku po przekroczeniu górnego martwego położenia tłoka próbowałem wcisnąć tłok w dół i tutaj też nie usłyszałem i nie poczułem żadnego luzu.
Obsłuchiwałem silnik dookoła i stuka w okolicach rozrządu. Słychać z boku, z góry i z dołu.
Macie Panowie jakiś pomysł? Czy może to być coś z rozrządem? Lub napinaczem łańcucha rozrządu?
|