Cytat:
|
Cześć, pytanie do posiadaczy Hybryd, najlepiej takich z kilkuletnim stażem (mam na oku sedana z 2015 roku, 70k przejechane)
1) skrzynia biegów, czy występują jakieś problemy, co ile trzeba wymieniać olej (km/lat)
2) spalanie, realne, miasto/trasa/autostrada
3) bateria, jak z jej żywotnością, czy się psuje, w ogóle jak z usterkami w samym układzie hybrydowym, czy jest tego dużo (i czy ktoś miał do czynienia ewentualnie z naprawami tego układu, jakie to są wtedy koszty)
|
To i ja dorzucę 3 groszę od siebie, jako że mam cięższą nogę.
1. Jak jeźdże to póki co 0 problemów, to co pisałem z przełączaniem, to zdarzyło się z 3 razy, obecnie od ponad miesiąca żadnych takich rzeczy. Byłem w serwisie na gwarancji celem sprawdzenia, wg. serwisu wszystko jest ok, i faktycznie sprawdzali, bo mam kamerkę w aucie która nagrywa w trybie parkingowym i normalnym podczas jazdy i trochę nad autem spędzili czasu.
2. Realnie z cięższą nogą w mieście to około 7l, trasa jak tak do 120, różne zakręty, wioski etc. to tak od 5.5 do 6l. Autostrada, jazda około 160 km/h to jakieś 8.2, 140 km/h to jakieś 7.3 ~ 7.5. Jak jeździ czasem moja żona to np. w mieście zejdzie jej około 5 litrów. Więc różnie, jednak jak na taki gabaryt auta, to nawet jak pali mi około 8 litrów, to uważam za super wynik, tym bardziej e benzynowej jednostce i 187 KM mocy.
Nawet sprawdzałem w ile zbierze się do 100 km/h, wg. aplikacji na tel najlepszy wynik jaki mi wyszedł to 7.9 sekundy, wiadomo to aplikacja na tel, więc poprawkę trzeba brać, ale osiągi jak na taki zespół napędowy, uważam za super, tym bardziej porównując np. do 2 litrowej gnojówki, to tak jak ciskasz pedał, to spali pewnie więcej (poprzednie MK4 z 2.0 tdci, średnio wychodziło mi około 8 litrów).
3. Póki co żadnych przygód, ford daję gwarancje na 5 lat/100k km, jednak w mondku układ elektryczny jest podkupiony z toyoty, a hybrydy toyoty jeżdża już kilkanaście lat i serwisów coraz więcej i ceny coraz niższe
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.