Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem
Od tygodnia jestem właścicielem Focusa Active Kombi 1,5EB. Dzisiaj stuknęło mi pierwsze 1000km za kierownica więc opiszę pierwsze wrażenia. Do Focusa przesiadłem się z S-MAXa 2.0 EB 240KM, niesamowitego, komfortowego i szybkiego samochodu. Wrażenia mogą więc być trochę wypaczone bo Focus to jednak dwie klasy niżej. Postaram sie jednak napisać w miarę obiektywnie
PLUSY:
Silnik- Tu muszę zaznaczyć ze byłem sceptycznie nastawiony do trzech cylindrów. Po kilu dniach coraz bardziej ta jednostka mi się podoba. Silnik jest przede wszystkim bardzo elastyczny. Chętnie zabiera się do pracy od niskich obrotów. Podczas jazdy jest cichy, a wkręcony na wyższe obroty brzmi nawet przyjemnie
Zawieszenie Co tu dużo pisać- jest świetne. Brakuje mi komfortu S-Maxa ale jest sprężyste, ciche i dobrze tłumi nierówności.
Wnętrze Przestronne, ergonomiczne. Wykończenie na średnim poziomie w klasie Compact. Jezdziłem Kią Ceed tam jest lepiej ale np Corolla moim zdaniem jest gorzej wykonana. Kupowałem auto dla rodziny z dwójką dzieci. Mieścimy sie. Za dwa tygodnie wyjazd do Chorwacji, zobaczymy jak uda się spakować.
Bagażnik Spory, ustawny
Spalanie jak na razie jestem miło zaskoczony. Nie mam cięzkiej nogi ale jestem na bakier ze wszystkimi EkoNiańkami i wskażnikami zmiany biegow. Jeżdżę normalnie. Sumienie mi nie pozwala utrzymywać 1500obr. Spalanie z wczorajszej trasy 6,4l (Ekspresówka 200km i ok 50km po Warszawie). Przy Spokojnej jeździe pali na prawdę mało.
Minusy
Wydech O ile silnik jest dobrze wyciszony, szumy powietrza też, to wydech jest po prostu za głosny. Na wyższych obrotach brzmi nawet fajnie ale w okolicy 2tys/obr buczy i warczy nieprzyjemnie
Lane assist Działa słabo. Jeżdżę często VW i tam działa to o wiele lepiej. W Vw moge zaufać systemowi a Ford działa jak chce.
Silnik;) W pierwszym punkcie wpisałem silnik do plusów. Ogólnie odbieram go pozytywnie ale obiektywnie rzecz biorąc kultura pracy jest średnia. Nie biorę pod uwagę dzwięku zimnego silnika- nie przeszkadza mi to. Podczas jazdy czuć jednak ze samochó czasem wibruje. Kiedy Start Stop uruchamia auto wyraźnie trzęsie nadwoziem. Nie potrafię jeszcze wyczuć kiedy włącza się tryb dwucylindrowy (moze to wlaśnie te wibracje) W VW o którym wspomniałem tryb dwucylindrowy jest sygnalizowany na wyświetlaczu i na prawdę nie czuć kiedy się włącza.
To na razie wszytko co przychodni mi do głowy. Za dwa tygodnie sprawdzę auto w długiej trasie, która pokaże wszytkie za i przeciw
|