Falowanie obrotów, trzymanie obrotów
Cześć,
Przejrzałem całe forum, ale nie spotkałem się z podobnym problemem.
Moje Mondeo mk3 2.0 benz/gaz automat ma problem z obrotami zarówno podczas zwalniania, na biegu jałowym jak i czasem na poziomie 2000-2500 obrotów.
1.Podczas gwałtownego hamowania - dojeżdżania do skrzyżowania obroty spadają do ok. 500 i czuć, że silnik się dławi, a czasem potrafi zgasnąć.
2.Podczas jazdy z obrotami na poziomie 2000-2500 obrotów, czasami po puszczeniu gazu auto zachowuje się jakby był włączony tempomat - wskazówka naturalnie powinna zacząć opadać a auto powinno zwalniać, natomiast tu dzieje się coś takiego jakby wskazówka od obrotów 'tańczyła' góra - dół (jak metronom) i taki stan utrzymuje się przez jakiś czas a potem wraca do normy.
3. Na zimnym silniku po nocy, pierwsze odpalenie wygląda tak: wskazówka skacze najpierw 1500 potem przydławi się na 500 i wraca do normy.
Na postoju czuć lekkie wibracje na Drive, na Neutralu jest to jakby mniej odczuwalne.
Wymieniłem do tej pory od kiedy problem się zaczął: świece zapłonowe, cewkę, silnik krokowy razem z wtyczką i wiązką i przeczyściłem przepustnicę. Przewody zapłonowe wymieniałem z 10 tys temu.
Przebieg ok. 170 tys. a na gazie ma nalatane ok. 50 tys.
Ktoś ma jakiś pomysł?
|