View Single Post
Stary 23-07-2020, 10:17   #6442
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

@Grabarzek ja też uważam że plug-in jest nieopłacalny chyba, że ktoś bardzo dużo jeździ i ma możliwość co chwilę ładować auto. Tylko że ładowanie "co chwilę" to chyba nie bardzo ma zastosowanie ponieważ ze zwykłego gniazdka ładowanie trwa ponad 5h. Nie wiem na ile mój przykład będzie reprezentatywny ale załóżmy że mam instalację na chacie i ładuję auto za darmo. Przejeżdżam w miesiącu 1,5k km. Załóżmy że zamiast auta plug-in miałbym zwykłego beznzyniaka który pali średnio 8l/100. Zakładam cenę benzyny na poziomie 5zł za litrl. Koszty paliwa w tym przypadku miesięcznie wynoszą 600ł. Na rok daje to 7200. Po pięciu latach mamy oszczędność na poziomie 36000 i to przy założeniu że plug-in nie spali ani litra paliwa co jest nierealne. I jeśli teraz weźmiemy że przeciętnie plug-in jest droższy o 30k do 40k to mogę twierdzić, że jest to na chwilę obecną mało opłacalne. Chyba że ktoś planuje użytkować samochód 10 lat. Moje założenia są czysto teoretyczne. Ktoś powie, że jeśli będziemy robić więcej kilometrów to zwrot będzie szybszy. Tak tylko robiąc więcej kilometrów w miesiącu to trudno będzie zdążyć z ładowaniem. Załóżmy że ktoś robi 40km dziennie (praca, dom, szkoła itp) To jest dystans na którym powinno wystarczyć baterii. Czyli 40km pomnóżmy przez 22 dni robocze to daje nam 880. Więc prawie połowa brakuje do założonego wcześniej dystansu 1,5k km na miesiąc a tym samy okres zwrotu znacząco się wydłuża. Liczyłem 22 dni robocze i zakładam że w weekendy auto stoi nie ruszone. Wyjazd weekndowy to już realne zużycie PB więc pomijam. Tak więc zakup plug-in moim zdaniem nie jest opłacalny przynajmniej w przypadku nowego samochodu. Moje wyliczenia tak jak mówiłem są czysto teoretyczne i może jakby wziąć jakieś inne zmienne to wyliczenia wyjdą bardziej korzystne. Nie zmienia to faktu, że dla siebie chętnie bym nabył plug-ina bo podoba mi się to jako gadżet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem