Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta
Powiem tak... Każdy w inny sposób interpretuje wydatki i opłaty bieżące. Większość ludzi którzy kupują auta które spalają mniej paliwa i wydatek na paliwo które idzie z kieszeni np na zatankowanie Hybrydy Plug-In jest widoczna a opłaty z prąd się gdzieś wmieszają chyba że jest możliwość ładowania auta np w pracy tak jak ja to robię i dodatkowo posiadanie instalacji Fotowoltaicznej w domu to plus. Zwykły Kowalski mieszkający w bloku nie kupi Plug-In-a bo to dla niego nie opłacalne.
Mój Ford Fusion Energi z 2017 roku spalanie jakie miałem przy maksymalnie oszczędnej jeździe tak maks do 120km/h to 3,7 litra i to jest trasa -20% drogi krajowe wioski maks prędkość 80-100 km/h - 50% trasa szybkiego ruchu prędkość 120-140km/h - korki 10% drogi (Oczywiście Warszawa poranne szczyty jak i powroty) - i znowu 20% drogi krajowe maks 100 km/h. Tak robię do pracy 75 km w jedną stronę w obydwie 150 km, nauczyłem się korzystać z napędu elektrycznego i na początku używam tylko elektryka potem włączam oszczędzanie energii czyli tryb hybrydowy a potem znowu elektryk i na Elektryku robię między 32-36km w jedną stronę a spalanie maks benzyny to 4.5 litra tankując 50 litrów robię między tankowaniami 1100 kilometrów ponad. Raz jechałem trasę bez możliwości podłączenia i naładowania akumulatorów to spalanie mi wyszło 5.2-5.5 litra przy normalnej jeździe maks 140 na trasie powyżej 100km odległości utrzymując stałą prędkość 130-140km/h.
Więc który diesel spali mniej??
Ja nie jeżdżę bardzo ekologicznie bo z większymi prędkościami tylko zwracam uwagę na hamowanie bo to dużo...
|