Przegrzewanie silnika, brak wspomagania
Witam, ostatnio w trakcie powrotu z pracy miałem dwie stresowe sytuacje, dwa dni po zakupie forda mondeo 2.0 TDCI rok 2002. Otóż jadąc prosta droga nagle poczułem ze strasznie ciężko chodzi kierownica, stwierdziłem ze muszę szybko wracać do domu, w trakcie dalszej jazdy temperatura oleju silnikowego wzrosła do max, zjechałem na pobocze włączyłem gorący nawiew, lecz leciało zimne powietrze. Odczekałem trochę aż się schlodzi i na kilka razy dojechałem do domu pilnując aby temperatura nie wzrastała bardzo, na następny dzień zaglądam pod maskę patrzę i jest rozszarpany pasek po prawej stronie silnika. Czy wie ktoś jak dokładnie nazywa się ten pasek i czy w skutek zerwania go mogło dojść do uszkodzeń innych osprzętów np. Pompy wody czy wspomagania, dzisiaj zajrzałem również do różnych płynów eksploatacyjnych, mój błąd ze nie zrobiłem tego przy zakupie (sprzedawca zapewnił ze wszystko na bieżąco było serwisowane i oleje na bieżąco kontrolowane i uzupełniane ) a dzisiaj zobaczyłem ze płyn do wspomagania jest dużo poniżej min a płynu chłodzącego powyżej max.
|