Temat: [Mondeo 2007-2014] 1.6 Ecoboost - ubytki płynu chłodzącego
View Single Post
Stary 31-07-2020, 19:14   #31
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: 1.6 Ecoboost - ubytki płynu chłodzącego

Cytat:
Napisał PiotruśPan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podobno w każdym 1.6 ecoboost ubywa plynu tylko chyba nie tak jak Tobie
U mnie podczas akcji serwisowej uszkodzili oring przewodu chłodzenia przy zbiorniczku wyrównawczym i tam się delikatnie sączyło. Po naprawie tego już pół roku płynu nie ubywa w widoczny sposób. Czasami po ostrzejszej jeździe czuć delikatnie zapach płynu, obstawiam pompę wody bo jest fabryczna i podczas zdejmowania paska klinowego miała minimalny luz. Jak będę wymieniał rozrząd to zapewne pójdzie do wymiany.

Cytat:
Napisał art_mal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój silnik nie miał żadnych zastrzeżeń i w związku z tym został zakwalifikowywany jako w 100% sprawny w tamtym momencie.
Jak test na co2 pozytywny to niestety zapewne pęknięty blok albo głowica, w najlepszym razie uszczelka. Pociśnij jeszcze ASO podobno niektórym robili silniki po przegrzaniu. Kupiłeś już taki czy jechałeś bez płynu?

Cytat:
Napisał art_mal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy okazji: koszt zdjęcia głowicy (tylko zdjęcia) to ok. 1700 pln, sama wymiana uszczelki to ok. 7000 pln. Teraz szukam dobrego warsztatu (nie ASO) w Warszawie, który już się zajmował takimi przypadkami i pomoże mi z moim.
Każdy dobry warsztat od silników ogarnie temat.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem