View Single Post
Stary 01-08-2020, 22:09   #6551
bartos1985
ford::average

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Końcówkę tygodnia poświęciłem na objazd po salonach. Przypomnę - miałem przez 3 lata Mondka z 2015, teraz Superb L&K 4x4 DSG 190 KM.

Testowałem Kodiaqa i Arteona z tym samym silnikiem co w Superbie (nowsza wersja) oraz Passata GTE. Generalnie w jak bym nie analizował, to Mondeo jest wciąż mimo upływu lat bardzo mocnym kandydatem na następny samochód.

Kodiaq - wygodniej i ciszej niż w Superbie. Skrzynia pracuje płynniej. Prowadzi się bardzo pewnie jak na swoją bryłę. Problem w tym, że żeby mieć tam fajne fotele, trzeba brać Sportline. Trochę doposażenia i mamy 200k. Sporo jak na Skodę.

Arteon - mam mieszane odczucia. Wygląd bardzo mi się podoba. Silnik - DRAMAT. Mimo że teoretycznie ma te parametry co w moim Superbie, to mimo że jeździłem przednionapędową wersją, która powinna zbierać się żwawiej to jakieś totalne nieporozumienie. Auto ma potwornego laga w zasadzie i przy ruszaniu i w czasie jazdy. Być może kwestia tego, że demo miało około 1000 km przebiegu. Samo prowadzenie bardzo dobre. Auto klei się do drogi. Czuć że to VW, ale uważam że wiele mu nie brakuje do pewności prowadzenia w Mondeo. Jeśli miałbym wybrać to na pewno nie z tym silnikiem. Ciszej o 2-3 dB w porównaniu do Superba (pomiar z aplikacji w zegarku). Podchodząc racjonalnie to poza wyglądem i ilością miejsca, to nie ma w tym aucie niczego co by mnie do niego przyciągało.

Passat GTE - trochę przypadkiem handlowiec mnie namówił na przejażdżkę. Gdyby ten samochód dało się kupić za 150k to prawdopodobnie bym go wziął. 200k zł to za dużo. Super przyspiesza. Zero lagów przy włączaniu się do ruchu. Wciskasz gaz i od razu reakcja. Problem w tym, że eko-logiczna-nomiczna jazda wymaga według mnie zbyt dużego zaangażowania kierowcy. Przełączanie trybów, hamowanie dźwignią dsg żeby się doładowała bateria. Czy ja wiem? Bardzo dziwnie hamuje się tym samochodem (uczucie miękkiego hamulca).

Obiektywnie patrząc, z tych testowych najlepsze wrażenie jako całość zrobił na mnie Kodiaq. Czekam teraz na możliwość przejechania się Mondeo 190 KM A8, 4x4 bo taki rozważam. Niepokoi mnie trochę kwestia przyspieszenia w danych katalogowych. Ponad 9 sekund w blisko 200-konnym samochodzie to trochę marny wynik. Jeździ ktoś z tym silnikiem? Jak to się czuje?
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem