Kody usterek P0106 i P0236 silnik
Dzień dobry,
Proszę o jakoś podpowiedź, ponieważ serwis autoryzowany forda chce chyba mnie "przenieść na tamten świat"!
Mam Forda C-max 2015 ecoboost 150 KM. W czasie jazdy nagle pokazuje się komunikat "Silnik. Natychmiast serwis". Pod maską słychać jakby szum, który jest słyszalny 2-3 krotnie, auto traci moc i w efekcie samoczynnie gaśnie silnik. Całość od komunikatu do wyłączenia samoczynnie silnika w czasie jazdy trwa około 2 minut. Auto niemal natychmiast się zatrzymuje: środek skrzyżowania, zjazd z góry, wyprzedzanie!
Auto na początku lipca zostało oddane do rocznego przeglądu w autoryzowanym serwisie Ford i po wyjeździe z niego po niecałych 60 km zaczęły się pojawiać w/w objawy.
Po pierwszym zholowaniu auta serwis podał, że jest zaolejony jakiś czujnik, który został przeczyszczony. Po drugim razie, odczekwaszy na postoju około 10 min., silnik zapalił już bez w/w komunikatu i znowu znalazł się w serwisie, w którym tym razem został wymieniony zawór w przewodzie dolotowym do turbosprężarki. Po trzecim razie wizyty w serwisie został wymieniony czujnik, który wcześniej był zaolejony, a który już czyścili.
Po pierwszym holowaniu auta zainstalowałam aplikację w telefonie, która za każdym razem wyrzuca dwa błędy P0106 i P0236. Nagrałam szum silnika i całą jazdę łącznie z wyłączeniem silnika. Dostarczyłam do serwisu Forda, ale po 4 wizytach w odstępach tygodniowych, gdzie auto wykonuje około 200 km i tylko w weekendy, nie mają pojęcia co się dzieje.
Proszę o jakąkolwiek informację.
Z góry dziękuję!
|