Odp: Ecoboost 2.0 silnik nie odpala
dodatkowe informacje - tak samochód jeździł bez żadnego problemu - najechane 46 tys. - więc moc - postał sobie raptem 30 min i już nie odpalił - jak większość samochodów ze stanów miał lekkie obrażenia, ale w obecnej sytuacji nierzutujące
ale do rzeczy - brak kodów błędów w forscan - ale kontrolka check engine miga 8 razy - więc błąd, który może być w urządzeniu wykonawczym i które nie koniecznie jest wprost monitorowane
świece ponownie wszystkie wyjąłem i wyczyściłem - iskra, aż miło, ponownie bezpieczniki i przekaźniki - wszystko ok.
wróciłem zatem do podstawowego błędu - czyli otwarty obwód wtryskiwaczy - poprosiłem znajomego o pomoc i sprawdziliśmy przejścia na wiązce od sterownika do poszczególnych istotnych odbiorów - bez zastrzeżeń - a następnie voltomierzem posprawdzaliśmy napięcie
okazało się, że rzeczywiście pcm odcina wtryski - zatem w foscan zrobiłem monitorowanie stanu wtryskiwaczy, ciśnienia po niskiej stronie i ciśnienia na listwie - okazało się że pompa ze zbiornika daje 6,71 bar, zapotrzebowanie na wtryskach na zapłonie powinno wynosić 3,7 bar, przy rozruchu skacze do 5,17 bar - a ciśnienie na listwie - 130 bar
więc test - klucz 17 rozszczelnienie listwy wtryskowej - ciśnienie spada - silnik chce wejść na obroty - niestety dalej brak koncepcji bo nie mam manometru olejowego
na podstawie powyższego można wnioskować, że uszkodzone są - czujnik cienienia na listwie, pompa wysokiego ciśnienia - co mało prawdopodobne bo w stanie spoczynku nie byłaby w stanie podbić ciśnienia - chyba że coś jeszcze na powrocie
w każdym razie już odpuściłem i znalazłem człowieka który chciał się podjąć sprawdzenia zapewne ids'em
dostałem dzisiaj info zwrotne, że albo pompa wysokiego ciśnienia albo główny sterownik
- także zamówiłem już pompę wysokiego ciśnienia - według oznaczenia pasuje od mustanga 2.3 (EJ7E- 9D376-CA) i jak przyjdzie zobaczymy czy "zagada"
Ps.
i przepraszam za częstą edycję tematu - ale zależało mi aby jak najlepiej opisać problem
Ostatnio edytowane przez wojt1975 ; 07-08-2020 o 12:45
|