Temat: [Focus 2011-2014] Akumulator rozładowuje się
View Single Post
Stary 09-08-2020, 13:05   #221
lukasek5
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.0 125KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Akumulator rozładowuje się

Witam,
Podepnę się pod temat, tydzień temu zrobiłem dłuższą trasę (200 km) na co dzień robię około 30. Następnego dnia auto nie chciało już zapalić. Napięcie bez obciążenia wynosiło 10.2V. Naładowałem Aku i podpiąłem, następnie stał tak dwa dni, po tym czasie zmierzyłem napięcie i wynosiło 11,9V a przy włączonym zapłonie spadało do 9,5 - 9,8. Sprawdziłem także pobór prądu i wachał się między 0,9 a 1,2A. Mierzyłem jednak tylko kilka minut,a czytałem że pobór powinien spaść po czasie - ile w takim razie trzeba by poczekać żeby sprawdzić czy spadnie (ciężko tak czekać ciągle trzymając miernik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) . Chciałem wymienić Aku bo ma już kilka lat, ale najpierw chciałem się upewnić że nic mi prądu nie kradnie. Jutro będę jeszcze sprawdzał czy nie mam zwarcia w bcm (ale z tego co tutaj czytałem takie zwarcie rozładowuje akumulator do zera w jedną noc). Alternator raczej dobry bo ładuje 14,2v przy pełnym obciążeniu.
lukasek5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem