Temat: [C-MAX 2007-2010] Usterka silnika - auto normalnie jedzie
View Single Post
Stary 10-08-2020, 22:48   #4
MbitXX
ford::amateur

Imię: Mbit
Model: C MAX 1,6 CDTI 110 KM
Silnik: 1,6 CDTI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Usterka silnika - auto normalnie jedzie

Cytat:
Zdarzało mi się kilkukrotnie po kilku tys miec ten komunikat. Z tego co się orientuje pojawia się kiedy sterownik silnika wyliczy, że czas na wymianę oleju. A wylicza na podstawie ilości startów silnika (chyba nawet zimnych startów), trakowania gazu i innych przypadków, które mogą szybciej degradować olej. Ja kasuje inspekcję i jeżdżę dalej. Inaczej musiałbym wymieniać pewnie co 5 tys (jeżdżę jak to się mówi wokół komina, taka specyfika). Po prostu w zamian leje dobry olej (millersa ee 5w30). Tak, samochod jeździ normalnie, tylko ten komunikat przy każdym odpaleniu
No chyba ze sie mylę to poprawcie..
Myślałem o przeglądzie (brak kontrolki CHECK ENGINE), ale wymiana oleju miała miejsce 7000 km temu. Auto pokonuje odcinki nie krótsze niże 10 km 2 x dziennie 5 - 6 razy w tygodniu.
Rano sprawdzę poziom oleju - bo podobno to też może być przyczyna.

Gdyby było coś poważnego komputer auta w menu ukrytym by pokazał błędy, a nie pokazuje. Czyli mechanicznie i elektrycznie jest ok.

- ja nie wiem - jak by w instrukcji był problem napisać co to by miało znaczyć
Taka usterka bez usterki... (nie świeci check engine ani inna kontrolka).
W sumie to nie wiem czy FORDY tak mogą sygnalizować przeglądy? Wydaje się mi, że powinien się wyświetlić jakiś klucz czy komunikat o serwisie. Ale w zasadzie mamy czas PANOWANIA DEBILÓW, pismo obrazkowe wraca, czyli nie zdziwi mine rano jak okaże się, że jest min OLEJU lub potrzeba przegląd zrobić.
MbitXX jest offline   Odpowiedź z Cytatem