Temat: [Mondeo 2014- ] Jaki olej silnikowy 2.0 diesel
View Single Post
Stary 11-08-2020, 10:22   #71
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki olej silnikowy 2.0 diesel 180km

Cytat:
Napisał yarpen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czesc,
mam pytanie.

przymierzam się do wymianu oleju, ale z tego co weim to poprzedni właściciel wlał 5W30 (specyfikacja zaleca 0W30) z tego co wiem, to jezeli był używany 5W30 to już nie mogę wlać 0W30? jakie mam teraz opcje?

ps.mam przejechane 200kkm,

dzięki za pomoc
pozdrawiam
Może poprzedni właściciel nie parkował pod chmurką? 0W stosuje się z myśla o poprawie smarowania silnika przy rozruchu w niskich temperaturach. Silnik na OW30 parkowany w zimie pod chmurka i tak ma gorzej jak silnik na 5W30 garażowany. Z tego wynika, że Twoje pytanie jest bez znaczenia - istotne jak ty będziesz użytkował auto.

Istotne jest coś innego. 0W30 są w pełni syntetyczne. 5W30 niekoniecznie. Ogólnie nie powinno się przechodzić z olejów niesyntetycznych na syntetyczne. Jelsi ktoś jeździł na niesynetycznym 5W30, to lepiej pozostać przy niesyntetycznym oleju (5W30), inaczej jest ryzyko, że syntetyczny olej zacznie rozpuszczać nagar (charaketrystyczny dla olejów niesyntetycznych) i "rozszczelniać" silnik - wzroście zużycie oleju.

Druga istotana rzecz to musi to być olej o niskiej zawartości popiołu (tak jak podaje Ford). 0W30 spełnia to wymaganie jako pełny syntetyk, a w przypadku 5W30 należy to zweryfikować. O jakie oznacznie chodzi odnośnie zawartości popiołu - jest to opisane na początku tego wątku.

Podsumowując, dla Ciebie bardziej istotne jest to czy poprzednio jeżdżono na oleju w pełni syntetycznym. Jeśli nie wiesz na jakim to lepiej pozostań przy 5W30 półsyntetyku - ale musi pełniac normę popiołu!
Jeśli jeżdżono na pełnym syntetyku, to lej 0W30 (niskopopiołowy) jak chcesz. Ale równie dobrze możesz przejść na 5W30 (nawet półsyntetyk) - zwłaszcza jak nie będziesz jeździł przy ostrej zimie lub garażujesz auto.

Producenci chętnie uzywaja 0w30 gdyż łatwiej im spełnic normy emisyjne dla zimnego rozruchu.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 11-08-2020 o 10:28
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem