Temat: [Focus 2014-2018] 1.6 przytyka się silnik
View Single Post
Stary 11-08-2020, 14:34   #205
caliph
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 B
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: 1.6 przytyka się silnik

Odświeżę wątek.
Coś chyba drgnęło w temacie gdyż wreszcie nie byli zdziwieni tą usterką. Ale po kolei...
Auto z sierpnia 2018 r, usterka pojawiła się na wiosne 2019 przy przebiegu coś koło 10 000 km. Problem zgłosiłem podczas pierwszego przeglądu gwarancyjnego w lipcu 2019r i byli bardzo zdziwieni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. oczywiście usłyszałem że ten typ tak ma i nie ma co tego ruszać. Ok jeździłem dalej bo dławiło go tylko na zimno zaraz po odpaleniu i potem było ok.
W tym roku kolejny przegląd, zgłaszam oczywiście to dławienie i jakież było moje zdziwienie - oczywiście problem jest znany i standardowy - sonda lambda. Nie było już pitolenia że ten typ tak ma i nie ma co ruszać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Auto trafiło w rece magika który wymienił sondę i wgrali nowe oprogramowanie. Usłyszałem też że problem występuje tylko w Polsce i jest to wina paliwa.
Zrobiłem już kilkaset km i jest w porządku, a co ciekawe że auto ożyło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od początku bylem zdziwiony że mimo tego samego silnika co mój poprzedni mk2 z 2010r. ta mk3 była strasznie mułowata przy przyspieszaniu - no ale też tłumaczono mi że silnik jest przeprogramowany celem spełnienia norm eko. Coś musieli w sofcie pozmieniać i jest bliższy temu z mk2 bo auto ożyło, jeździ prawie tak samo fajnie jak mk2.
Teraz czekam jak długo będzie spokój, jeszcze rok gwarancji i przy pierwszych objawach nie będę miał dla nich litości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak informacyjnie - serwis który tak zmądrzał to ASO przy Powstańców Śląskich w Krakowie.
caliph jest offline   Odpowiedź z Cytatem