Określenie olej w pełni syntetyczny oznacza, że ma ograniczoną bazę mineralną po hydrokrakingu (do ok. 20%) - grupa 3. Określenie olej syntetyczny, może być różnie interpretowane w krajach. Niektóre kraje dopuszczają większą ilośc tej bazy ale wymuszają nazwę "olej w technologii syntetycznej". Ale w większości krajów, stosują nazwę syntetyk nawet do olejów z małą zawartością grypy IV i V PAO / POE. To co wy bierzecie za pełny syntetyk (czyli grupy IV i V PAO i POE) to "oleje specjalne". Istotne jest to, że określenie przeze mnie użyte "olej w pełni syntetyczny" (czy wg was syntetyczny lub w technologii syntetycznej) wyklucza obecność bazy mineralnej (I i II) wg API. Olej półsyntetyczny może takową bazę posiadać. Określenie olej "niesyntetyczny" uwzględnia więc obecność bazy mineralnej I i II. Tyle, że może to być olej półsyntetyczny bardzo zbliżony do syntetyka (bo tak to sobie producent nazwał), jak również o zawartości fazy 3 po krakingu zaledwie 25% i z małą ilośćią dodatków grupy 4 i 5
A teraz znajdzcie mi na rynku olej 0W30 półsyntetyczny - tj. zawierający bazę I i II (mineralną)?
@
luckyboy
@
Matych
Wracając do mojego oryginalnego postu - przeczytajcie go raz jeszcze i połączcie z powyższą informacją.
Co jest nie tak?