Odp: Wymiana świateł cofania na led
U żony stale się paliły przednie postojowe 5W5 (klasyczny reflektor bez żadnych ledów, jeździ się na mijania w ciągu dnia, więc świeca też postojowe). Postanowiłem wymienić na LEDy jak mi się znowu spali - kupiłem oryginalne Philipsa i trzymałem w bagażniku. Przy ostatnim przeglądzie rejestracyjnym, okazało się, że wjechałem ze spalona jedną żarówką. Pan (bardzo skrupulatny), rozpoczyna przegląd. Po chwili mówi, "wie Pan w zasadzie powinienem "ulać" ten przegląd: bo nie działa Panu jedno postojowe. Gdyby to było "mijania" to pół biedy, ale postojowe to sprawa poważna do przeglądu". Ja mu na to: "Kurcze przed wyjazdem z domu sprawdzałem i było dobrze - ciągle mi padają, jestem na to uczulony i dlatego sprawdzam, może spaliła się po drodze jak jechałem, strasznie macie wysoki próg przy wjeździe do stacji, może padła od wstrząsu". Uśmiechnął się i mówi: "a ma Pan zapasową to Panu wymienię". Ja wyjąłem Ledową Philipsa opisaną 5W5 - w orygiunalnym pudełku producenta - tą z bagażnika. Pan załozył i mówi: "no, ta to świeci teraz". A ja na to: świeci bo ledowa - może trochę dłużej wytrzyma - celowo taka kupiłem bo te z żarnikami ciągle padają" a bezpieczeństwo to podstawa. I tak wyjechałem z żarówka ledową 5W5 z przeglądu technicznego
Jak nie wierzycie możecie sami spróbować, na wszelki wypadek, miejcie tez pod ręką zwykła żarówkę 5W5 na wymianę
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 13-08-2020 o 13:46
|